CAB: Cele șapte hectare din Parcul Herăstrău revin domeniului public; decizia este definitivă

CAB: Cele șapte hectare din Parcul Herăstrău revin domeniului public; decizia este definitivă

Curtea de Apel București a decis definitiv marți ca șapte hectare de teren din Parcul Herăstrău vândute de Biroul de Turism și Tranzacții (BTT) SA unei firme să revină Primăriei Capitalei. Instanța a admis recursul declarat de Clubul Sportul Studențesc București și Primăria Municipiului București și a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M 15 nr. 0053/ 22.12.1999 emis de Ministerul Tineretului și Sportului.

"Constată nulitatea absolută a contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr. 2152/ 28.07.2003 de către notarul public Marinca și Eugen încheiat între SC Biroul de Turism pentru Tineret SA și SC Domino 94 Impex SRL cu privire la imobilul teren din șos. Nordului nr. 7-9, sector 1. Respinge cererea de intervenție accesorie formulată în interesul pârâtelor de SC Domino 94 Impex SRL, ca neîntemeiată. Păstrează din sentința apelată dispoziția privind respingerea excepției lipsei interesului reclamantului în formularea cererii. Înlătură din sentința apelată mențiunea privind respingerea cererii reclamantului privind cheltuielile de judecată și ia act că acesta și-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Înlătură din decizia recurată dispoziția privind obligarea apelantului reclamant la plata cheltuielilor de judecată către intimatul pârât SC BTT SA și către intimatul intervenient accesoriu SC Domino 94 Impex SRL. Ia act că recurenții si-au rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Respinge cererea intimaților SC BTT SA și SC Domino 94 Impex SRL privind acordarea cheltuielilor de judecată. Irevocabilă", se arată în decizia instanței.

În anul 1999, printr-un ordin al Ministerului Tineretului și Sportului, Biroul de Turism și Tranzacții SA (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra unui teren în suprafață de șapte hectare din Parcul Herăstrău, unde se afla o bază sportivă pe care își desfășura activitatea Clubul Sportiv Sportul Studențesc, secția de Iahting.

La scurt timp, BTT s-a asociat cu firma Domino 94 Impex SRL pentru exploatarea bazei sportive și realizarea unor investiții.

Domino 94 Impex SRL a dat în judecată BTT, susținând că nu și-a respectat obligațiile luate prin asociere și a cerut instanței să oblige BTT să-i vândă activele și terenul.

Instanța a dat câștig de cauză firmei Domino 94 Impex SRL și a obligat BTT să vândă clădirile pentru 100.000 de dolari iar terenul de șapte hectare, pentru 1,5 milioane de dolari.

În anul 2002, reprezentanții Clubului Sportiv Sportul Studențesc, secția de Iahting (club ce se afla în subordinea Ministerului Educației), au dat în judecată BTT și Ministerul Tineretului și Sportului, susținând că înstrăinarea terenului s-a făcut ilegal, deoarece nu a aparținut niciodată MTS.

La sfârșitul lui 2008, Tribunalul București — Secția a IV-a civilă a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor emis de Ministerul Tineretului, precum și nulitatea contractului de vânzare-cumpărare.

BTT și SC Domino Impex SRL au făcut recurs iar, din anul 2009, Primăria Municipiului București a intrat în proces alături de clubul de iahting Sportul Studențesc, având calitatea de intervenient accesoriu.

Reprezentanții Primăriei susțin că acest teren le aparține de pe vremea regelui Carol I, cel care a înființat Parcul Herăstrău, iar la vremea respectivă toate persoanele care au deținut terenuri în zonă au fost despăgubite, parcul fiind trecut în domeniul public al statului.

Ulterior, în anul 2010, Curtea de Apel București a admis recursurile făcute de Ministerul Tineretului și Sportului, BTT și SC Domino 94 Impex SRL iar dosarul a fost trimis spre rejudecare.

În anul 2014, Tribunalul București a decis că cele șapte hectare din litigiu nu fac parte din Parcul Herăstrău iar Primăria Capitalei și Clubul Sportiv Sportul Studențesc au declarat recurs. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…