Cam ciudat/DNA a pus sub control judiciar doi jurişti din Primăria Bucureşti pentru fapte săvârşite în mandatul lui Traian Băsescu

Cam ciudat/DNA a pus sub control judiciar doi jurişti din Primăria Bucureşti pentru fapte săvârşite în mandatul lui Traian Băsescu

DNA a pus sub control judiciar, joi, doi jurişti din Primăria Bucureşti pentru fapte săvârşite în mandatul lui Traian Băsescu. Este vorba despre restituirea ilegală a unui teren în valoare de peste 3 milioane de euro. Pe care şi-a pus semnătura primarul de atunci, Traian Băsescu.

Iată comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de inculpații:

CRECI ANDREI-GEORGE, șef serviciu în cadrul Direcției Juridic, Contencios și Legislație - Serviciul instanțe civile și contencios administrativ și membru al Comisiei de aplicare a Legii nr. 10/2001 din cadrul Primăriei Municipiului București, la data faptelor, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave;

FĂLAN CATIA-VIVIANA, șef serviciu la Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București, la data faptelor, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că aceasta a săvârșit infracțiunea de favorizare a infractorului.

În ordonanțele de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2004, inculpatul Creci Andrei-George, și-a încălcat atribuțiile de serviciu și obligațiile legale, care îi reveneau în virtutea funcției și a rolului îndeplinit în cadrul comisiei interne de analiză a notificărilor formulate în baza Legii nr. 10/2001, prin faptul că a propus, în mod nelegal, la data de 19.11.2004, restituirea în natură a unui teren, amplasat în Capitală, aparținând domeniului privat al Municipiului București, în suprafață de 15.209,87 m.p. , evaluat la suma de 3.303.301 euro și măsuri reparatorii pentru restul suprafeței până la 3,5 ha.

Ulterior săvârșirii faptei, inculpatul Creci Andrei-George a acționat în mod nemijlocit pentru înlăturarea ilicită a urmărilor faptei penale săvârșite, astfel încât să zădărnicească urmărirea penală și tragerea la răspundere penală și civilă, împreună cu celelalte persoane cercetate, prin aceea că a redactat personal un document, semnat de primarul general al Municipiului București la solicitarea Direcției Naționale Anticorupție.
În cuprinsul acestui act a consemnat că Primăria Municipiului București nu se constituie parte civilă în dosarul penal, și, depășind limitele solicitării, a făcut aprecieri asupra legalității procedurii de retrocedare a imobilului care face obiectul acestui dosar și a respectării dispozițiilor legale în activitatea desfășurată de comisie.

De asemenea, în cazul unei alte adrese trimisă de către Direcția Națională Anticorupție primarului general al Municipiului București, inculpatul Creci Andrei-George, prin influența pe care o are asupra funcționarilor publici de execuție, din cadrul Primăriei Municipiului București, a determinat-o pe inculpata Fălan Catia-Viviana, să întocmească un punct de vedere către primarul general, favorabil persoanelor cercetate în cauză și să redacteze răspunsul către Direcția Națională Anticorupție.
Prin adresa din 26.06.2014, Primăria Municipiului București a comunicat nu doar că nu se constituie parte civilă în procesul penal, rezervându-și dreptul de a acționa pe cale civilă, ci și că în prezent nu există documente care să contribuie la identificarea și localizarea terenului, neputând fi formulată o concluzie certă, încercându-se, așadar, înlăturarea probelor administrate în cursul urmăririi penale în scopul de a împiedica sau îngreuna tragerea la răspundere penală a persoanelor cercetate.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații CRECI ANDREI GEORGE și FĂLAN CATIA VIVIANA trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori sunt chemați;
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați;
d) să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect cu persoanele menționate în ordonanțele prin care s-a dispus măsura controlului judiciar.

În plus, inculpatului CRECI ANDREI GEORGE i s-a interzis să părăsească teritoriul României fără încuviințarea prealabilă a procurorului competent.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...