Căutările pilotului aeroplanului dispărut vor trece în faza de misiune permanentă

Căutările pilotului aeroplanului dispărut vor trece în faza de misiune permanentă

Căutările pilotului aeroplanului dispărut vor trece, luni, în faza de misiune permanentă asigurată de către structurile de jandarmerie montană și salvamont, în colaborare cu vânătorii de munte și lucrătorii Ocoalelor Silvice, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interene (MAI) transmis duminică AGERPRES. 

În cursul zilei de duminică au fost finalizate căutările extinse pe traseele și zonele montane din județele Brașov, Prahova, Argeș, Buzău, Dâmbovița, Sibiu, Bacău, Covasna și Harghita, stabilite împreună cu reprezentanții tuturor forțelor implicate în misiune și piloții civili ai aerodromului.

Potrivit documentului citat, duminică seara va avea loc o ședință operativă privind misiunile desfășurate până în prezent, iar începând de luni căutările pilotului aeroplanului dispărut pe data de 6 august vor trece în faza de misiune permanentă asigurată de către structurile de jandarmerie montană și salvamont, în colaborare cu vânătorii de munte și lucrătorii Ocoalelor Silvice.

Totodată, coordonarea misiunilor de căutare va fi preluată de la Centrul mobil înaintat din Predeal la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, prin Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

Toate informațiile și indiciile referitoare la dispariția acestui planor vor fi verificate în continuare.

Pentru căutarea pilotului aeroplanului dispărut, în ultimele zece zile au fost mobilizate, zilnic, aproximativ 900 de forțe, ajungând în unele perioade la peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontiști, polițiști, militari și voluntari, care au avut la dispoziție peste 180 de mijloace de căutare terestre — autospeciale de teren, ATV-uri și șenilate, dar și mijloace aeriene asigurate de elicoptere ale MAI și MApN, avioane aparținând Aeroclubului României și drone performante puse la dispoziție de către voluntari din sectorul privat.

Au fost parcurse peste 300 de trasee și zone montane, iar aria de căutare aeriană a cuprins aproximativ 46.100 de kilometri pătrați, incluzând și căutările punctuale în diferite alte zone, pe baza datelor primite, arealul de căutare fiind unul foarte mare din cauza lipsei unor informații relevante privind traseul de deplasare al planorului, timpul de zbor sau existența vreunui sistem de localizare a respectivului aparat de zbor.

Căutările s-au concentrat inclusiv în zona de acoperire a celulei GSM care a înregistrat ultimul semnal al telefonului pilotului, în ziua de 6 august, în jurul orei 13,06, dar și în zonele indicate de către cei care au oferit informații Poliției sau care au sunat la 112, peste 50 de apeluri telefonice fiind primite, analizate și verificate.

În toată această perioadă s-a ținut permanent legătura cu membrii familiei pilotului, care au participat inclusiv la misiunile de căutare.

În situația în care condițiile meteorologice vor pune în pericol continuarea acțiunilor de căutare, acestea vor fi sistate temporar și reluate ulterior, când vremea o va permite, având în vedere relieful zonei, gradul de dificultate al acesteia și riscul pentru echipele de salvatori, se mai arată în comunicatul MAI. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…