Cazanciuc solicită CSM să verifice dacă declarațiile unor lideri PNL aduc atingere independenței justiției

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a adresat miercuri Consiliului Superior al Magistraturii solicitarea de a declanșa verificări pentru a se stabili dacă recentele declarații ale unor lideri ai unui partid politic aduc atingere independenței justiției, informează MJ într-un comunicat transmis AGERPRES.

"În condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a autosesizat încă în urma atacurilor lansate de PNL la adresa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, am considerat că este de datoria mea, în calitate de membru de drept al CSM, să cer Consiliului să verifice dacă prin declarațiile și atacurile lansate nu a fost încălcată independența justiției", afirmă ministrul, conform comunicatului citat.

El spune că, "în mod repetat, indiferent despre ce persoană sau partid era vorba", a solicitat oamenilor politici "să se abțină de la a comenta deciziile magistraților și, mai ales, de la a lansa atacuri personale la adresa procurorilor și judecătorilor".

"Consider că această campanie de presiune la adresa magistraților este inadmisibilă mai ales în condițiile în care se cere în mod public intervenția într-o cauză aflată pe rol, lucru absolut ilegal în orice stat democratic. Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al PNL, a fost continuat de un deputat aparținând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiției să se considere și într-o încălcare a principiul separării puterilor în stat", apreciază ministrul Cazanciuc.

Potrivit acestuia, "modul în care lideri ai PNL privesc actul de justiție și independența magistraților, făcând presiuni asupra procurorului general pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denotă nu numai necunoașterea principiilor constituționale și legale care guvernează justiția din România, dar și o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiție trebuie să se subordoneze intereselor politice ale PNL".

"Separarea puterilor în stat, independența justiției, supremația legii sunt principii pe care toți cetățenii României trebuie să le respecte, chiar și reprezentanții PNL. În aceste condiții, lansez un nou apel la toți oamenii politici să se abțină să comenteze deciziile magistraților și le reamintesc că Legea prevede căi și mecanisme pe care o persoană care se consideră nemulțumită de decizia unui procuror sau judecător le poate urma", declară ministrul Justiției, citat în comunicat.

Marți, președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Mihai Seplecan, i-a solicitat demisia procurorului general Tiberiu Nițu și a acuzat faptul că deciziile instanțelor nu sunt respectate de procurori. Într-un comunicat transmis presei, Seplecan acuză autoritățile nu doar că nu au organizat alegerile parțiale la termen, ci și că le-au blocat "intenționat". De asemenea, liberalul îi acuză pe procurorii de la Parchetul General că au soluționat cu "neînceperea urmăririi penale" o plângere depusă de el împotriva premierului Victor Ponta. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

2 Birchall îi dă masca jos lui Dăncilă! Noi dezvăluiri pe Facebook

3 ALERTĂ Gigel Știrbu (PNL): Locuitorii din județul Olt care primesc ajutoare sociale, amenințați că dacă nu vot…

4 Mafia PSD / Teodorovici nu a revendicat peste 84 milioane de euro, ca despăgubire a statului din Dosarul retroce…

5 CTP nu va mai apărea în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu de la Digi24

recomandări

Te ia DNA: Mihai Mohaci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită