CCR: Articol din Codul de procedură penală, declarat neconstituțional

CCR: Articol din Codul de procedură penală, declarat neconstituțional

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți că art. 341 alin. (5) din Codul de procedură penală este neconstituțional.

Potrivit unui comunicat al CCR, cu unanimitate de voturi, judecătorii constituționali au admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 341 alin. (5) din Codul de procedură penală și au constatat că soluția legislativă potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunță asupra plângerii "fără participarea petentului, a procurorului și a intimaților" este neconstituțională.

Art. 341 se referă la soluționarea de către judecătorul de cameră preliminară a plângerilor împotriva măsurilor și actelor de urmărire penală. Alin. (5) stipulează: "Judecătorul de cameră preliminară se pronunță asupra plângerii prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea petentului, a procurorului și a intimaților".

Practic, prin decizia CCR, soluționarea plângerilor de acest tip se va face de acum înainte cu participarea părților.

Excepția de neconstituționalitate a fost invocată de Savin Marcel, în dosarul nr.74/ 32/ 2014 al Curții de Apel Bacău, și de Mihai Leu, în dosarul nr.266/ 787/ 2014 al Judecătoriei Avrig.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanțelor care au sesizat Curtea Constituțională.

Argumentațiile reținute în motivarea soluției pronunțate de plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceașescu” / „Șuca” a vrut să se bage și ea în seamă pe subiectul Beach, Please!, dar a scris greșit numele dict…

3 „După aceea, vor veni cu sutele” / Primele vești cu adevărat proaste pentru Rusia vin din Germania

4 ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

5 De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut