CCR: Articol din Codul de procedură penală, declarat neconstituțional

CCR: Articol din Codul de procedură penală, declarat neconstituțional

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți că art. 341 alin. (5) din Codul de procedură penală este neconstituțional.

Potrivit unui comunicat al CCR, cu unanimitate de voturi, judecătorii constituționali au admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 341 alin. (5) din Codul de procedură penală și au constatat că soluția legislativă potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunță asupra plângerii "fără participarea petentului, a procurorului și a intimaților" este neconstituțională.

Art. 341 se referă la soluționarea de către judecătorul de cameră preliminară a plângerilor împotriva măsurilor și actelor de urmărire penală. Alin. (5) stipulează: "Judecătorul de cameră preliminară se pronunță asupra plângerii prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea petentului, a procurorului și a intimaților".

Practic, prin decizia CCR, soluționarea plângerilor de acest tip se va face de acum înainte cu participarea părților.

Excepția de neconstituționalitate a fost invocată de Savin Marcel, în dosarul nr.74/ 32/ 2014 al Curții de Apel Bacău, și de Mihai Leu, în dosarul nr.266/ 787/ 2014 al Judecătoriei Avrig.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanțelor care au sesizat Curtea Constituțională.

Argumentațiile reținute în motivarea soluției pronunțate de plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

3 Așa o fi?

4 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu

5 „Era ca un card de credit viu” / O adolescentă din România, salvată din ghearele unor animale care o vindeau în …