CCR: Organizarea de către MJ a comisiilor de desciplină în cadrul ANP, neconstituțională

CCR: Organizarea de către MJ a comisiilor de desciplină în cadrul ANP, neconstituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți că dispozițiile art. 74 alin. (2) din Legea nr.293/2004 privind Statutul funcționarilor publici cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) sunt neconstituționale.

Art. 74 alin. (2) din Legea nr.293/2004 prevede: "Modul de organizare și desfășurare a activității comisiilor de disciplină se stabilește prin ordin al ministrului Justiției".

Potrivit unui comunicat al CCR, cu majoritate de voturi, Curtea a admis marți o excepție de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art. 74 alin. (2) din Legea nr.293/2004 privind Statutul funcționarilor publici cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor sunt neconstituționale.

Curtea a reținut că aspectele care vizează elemente ale raportului de serviciu, inclusiv răspunderea disciplinară, trebuie consacrate prin lege organică, astfel că reglementarea lor prin acte administrative contravine art.73 alin. (3) lit. j) din Constituție.

Mai mult, prin delegarea unei competențe ce aparține în exclusivitate legiuitorului către un membru al Guvernului, Curtea a constatat și încălcarea art.1 alin. (4) din Constituție referitor la principiul separației și echilibrului puterilor în stat și a prevederilor art.1 alin. (5) din Constituție sub aspectul garantării principiului stabilității și previzibilității legii.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalul București — Secția a ÎI — a contencios administrativ și fiscal.

AGERPRES/(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...