Chiuariu și-a folosit influența asupra prefectului de Bacău, cu care s-a întâlnit în cadru privat (surse)

Chiuariu și-a folosit influența asupra prefectului de Bacău, cu care s-a întâlnit în cadru privat (surse)

Tudor Chiuariu și-a asumat în anul 2012 un rol esențial în grupul infracțional organizat coordonat de Ioan Adam și Paltin Gheorghe Sturdza, folosindu-și influența politică dată de calitatea de deputat și fost ministru al Justiției asupra prefectului județului Bacău de la acea vreme, Claudiu Octavian Șerban, pentru a urgenta reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de 43.227 de hectare de teren forestier, conform unor surse judiciare.

Din probele strânse de anchetatori rezultă că Chiuariu s-a întâlnit într-un cadru privat cu prefectul Șerban, fost coleg de partid, căruia i-a cerut să urgenteze punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna privind respectiva suprafață de pădure.

În plus, Tudor Chiuariu este acuzat că s-a numărat printre inițiatorii unei alte întâlniri în cadru neoficial, desfășurată la locuința primarului din Slănic Moldova, Andrei Șerban, unde a fost invitat și directorul Direcției Silvice Bacău, Viorel Ghelase. Scopul întâlnirii a fost acela de a-l asigura pe Paltin Gheorghe Sturdza că cei solicitați sunt dispuși să răspundă solicitărilor parlamentarului.

Senatorul Tudor Chiuariu este urmărit penal de procurorii DNA pentru trafic de influență, spălare de bani și aderare la un grup infracțional organizat în dosarul de corupție legat de atribuirea unor mari suprafețe de teren forestier în care este arestat preventiv Viorel Hrebenciuc.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupție Brașov au dispus control judiciar pe o durată de 30 de zile față de Tudor Chiuariu.

"În contextul demersurilor infracționale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafețe de teren forestier către inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza, în noiembrie 2012, inculpații Ioan Varga și Daniel Călugăr s-au înțeles cu Tudor Chiuariu să primească suma de 2.500.000 de euro pentru a interveni pe lângă funcționarii publici ai Comisiei județene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituției Prefectului Județului Bacău, RNP Romsilva — Direcției Silvice Bacău și OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceștia fie să urgenteze, fie să să-și îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acțiuni în justiție) atribuțiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna.

Această decizie avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de 43.227 ha teren forestier ce a aparținut fostului Domeniu Ghica-Comănești", se arată în comunicatul DNA.

Sursa citată precizează că, ulterior, cumpărarea de influență a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistență juridică încheiat cu Tudor Chiuariu, potrivit căruia suma de 2.000.000 de euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix și suma de 500.000 de euro, cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

"Prin cooptarea lui Tudor Chiuariu în interiorul grupului infracțional organizat, acesta a dobândit și asumat un rol esențial, în sensul că, sub coordonarea inculpaților Ioan Adam și Paltin Gheorghe Sturdza, și-a folosit influența politică dată de calitatea de parlamentar și fost ministru al Justiției pentru a interveni pe lângă funcționarii publici din cadrul Instituției Prefectului Județului Bacău, OCPI Bacău, Direcția Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna", mai susțin procurorii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria