Cioloș către miniștri: Să faceți publice pe site-urile instituțiilor informațiile care nu sunt secrete, potrivit legii

Cioloș către miniștri: Să faceți publice pe site-urile instituțiilor informațiile care nu sunt secrete, potrivit legii

Premierul Dacian Cioloș le-a solicitat, miercuri, membrilor Guvernului să facă publice pe site-urile ministerelor documentele care nu sunt secrete sau confidențiale prin lege.

În context, ministrul de Interne, Petre Tobă, a precizat că va emite un ordin în care toate sponsorizările să fie afișate pe site-ul instituției.

"Aș vrea să fie o învățătură pentru noi, toți membrii Guvernului, nevoia de transparență pentru că dacă nu suntem transparenți unii dintre noi, chiar fără să vrem, ascundem lucruri care trebuie făcute publice tocmai pentru a recâștiga încrederea cetățenilor în serviciul public. La Ministerul de Interne am tot insistat zilele acestea, după o solicitare de informare privind sponsorizarea, să fie publicate toate documentele care nu sunt secrete, prin lege sau care nu sunt confidențiale, prin lege. O să vă rog ca de acum înainte, fără să mai fie cazul să mai intervin eu, atunci când sunt solicitări, să dați acele informații care sunt publice și o să vă rog în săptămânile următoare să faceți o analiză cu toate elementele care pot să fie făcute publice, să le faceți publice pe site-ul ministerului pentru că acesta este primul pas în reforma administrativă, este primul pas în câștigarea încrederii oamenilor că ceea ce ne-am angajat să facem o facem pe bune și nu doar declarativ", a afirmat Cioloș, la începutul ședinței de Guvern.

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a anunțat, în context, că va emite un ordin în care toate sponsorizările să fie afișate pe site-ul MAI.

"Voi emite un ordin de ministru în care toate sponsorizările vor fi obligatoriu afișate pe site-ul instituției pentru a crește gradul de transparență. Totodată, vom dispune și alte măsuri pentru a crește eficiența acestor măsuri de prevenire pentru că aici, în primă fază, se vede că sunt principalele probleme, cei de la intervenții, cei care intervin atât pentru urgențe medicale, cât și pentru stingerea incendiilor, aceștia, în mare parte, își fac datoria", a spus Tobă, în ședința de Guvern.

Premierul Dacian Cioloș a declarat, sâmbăta trecută, că sponsorizările de la ISU reprezintă "derapaje" care există și în alte instituții și a precizat că le-a cerut miniștrilor să ia măsurile pe care le consideră de cuviință.

Despre raportul făcut de ISU având ca temă sponsorizările, Cioloș a declarat că, în măsura în care legea nu prevede altfel, va solicita ca aceste informații să fie accesibile. Premierul a precizat atunci că, personal, consideră că sunt multe informații care în prezent nu sunt publice, dar ar trebui să fie.

"Și vă asigur că în perioada următoare, zilele, săptămânile următoare, o să facem publice și o să asigurăm o transparență din ce în ce mai mare pe mult mai multe lucruri, nu doar pentru buna informare a cetățenilor, ca să poată să ia decizii în consecință, dar și pentru că eu cred că oamenii au dreptul să știe unele lucruri. Administrația nu este o anexă a unei structuri politice sau instituționale. Administrația este un serviciu al cetățeanului și din perspectiva asta văd și reforma administrației publice", a arătat premierul. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

2 VIDEO Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, chef la Runcu la ziua unui conda…

3 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

4 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…

5 Valentino Gogu, un român de 72 de ani care fugit în anii 80 în America, a rămas fără job după închiderea emble…