CONDAMNĂRI în Dosarul Nuclearelectrica

CONDAMNĂRI în Dosarul Nuclearelectrica

Tereza Prisecaru, co-fondatoarea Imperiului Conex, a fost condamnată la cinci ani de închisoare şi plata unor despăgubiri de 13,45 milioane de lei. Sentinţa a fost dată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti şi nu este definitivă.

Tereza Prisecaru a fost acuzată de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată în dosarul Nuclearelectrica, unde este reclamat un prejudiciu de trei milioane de euro.

Alături de ea, au fost condamnaţi la şase ani de închisoare Ioan Rotaru, fost director general al Societăţii Naţionale „Nuclearelectrica” S.A. (S.N.N.) S.A, Gheorghe Ispas, fost director de investiţii în cadrul S.N.N. S.A. - Direcţia Investiţii Dezvoltare şi Traian Cezar Irimie - fost director economic al S.N.N. S.A. Cinci ani de închisoare are de executat Răducu Nemţanu, iar Andrei Anghelescu a primit o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni. Ultimii doi sunt reprezentanţi ai S.C. Tess Conex.

Potrivit DNA, intre 2003 – 2005, directorii Nuclearelectrica Ioan Rotaru si Traian Cezar Irimie au semnat 3 contracte de achiziţii publice şi actele adiţionale la acestea, cu încălcarea prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziţii publice. Prin încheierea şi derularea defectuoasă a acestor contracte, firma TESS CONEX S.R.L. Iaşi a obţinut ilegal aproape 3 milioane de euro.

Directorul de investitii, Gheorghe Ispas, a avizat un contract de achiziţii în cursul anului 2003 încheiat în mod ilegal cu aceeasi firma, TESS CONEX S.R.L. Directorul Ispas a emis mai multe note justificative privind achiziţionarea din sursă unică de ţevi din inox cu încălcarea procedurilor privind achiziţiile publice, societatea favorizată fiind TESS CONEX S.R.L.

Potrivit DNA, directorii Nuclearelectrica au fost ajutati de reprezentanţii firmei beneficiare a contractelor, Tereza Prisecaru, Răducu Nemţanu şi Andrei Tudor Anghelescu.

Răducu Nemţanu a făcut parte din comisiile de negociere din partea TESS CONEX S.R.L şi nu a prezentat contractele încheiate de această firmă cu producătorii bunurilor ce urmau a fi achiziţionate pentru a nu se observa că preţurile producătorilor erau cu mult mai mici, toate acestea în condiţiile în care reprezentanţii producătorilor aveau şi calitatea de acţionari la TESS CONEX S.R.L.

Cu ocazia derulării procedurilor de atribuie a unuia dintre contracte, Andrei Tudor Anghelescu a participat atât în calitate de reprezentant al Nuclearelectrica - făcând parte din comisia de evaluare - cât şi în calitate de reprezentant al firmei TESS CONEX S.R.L. - făcând parte din comisia de negociere.

Astfel, sustin procurorii DNA, firma TESS CONEX S.R.L. a obţinut avantaje patrimoniale în cuantum de 2.433.400,22 RON, adica peste 540 de mii de euro.

Societatea Naţională „Nuclearelectrica” S.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 13.493.080,3 RON, adica aproape 3 milioane de euro.

Pentru recuperea pagubei, procurorii au dispus sechestrul asigurător asupra bunurilor aparţinând lui Tereza Prisecaru şi TESS CONEX S.R.L.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...