Conducerea Senatului a înaintat Comisiei juridice cea de-a doua cerere în cazul Vâlcov

Conducerea Senatului a înaintat Comisiei juridice cea de-a doua cerere în cazul Vâlcov

Conducerea Senatului a înaintat, luni, Comisiei juridice cea de-a doua cerere a Justiției privind încuviințarea efectuării în continuare a urmăririi penale, reținerii și arestării preventive în cazul senatorului Darius Vâlcov, urmând ca senatorii juriști să facă o recomandare plenului Senatului.

"Am primit o scrisoare din partea domnului Robert Cazanciuc prin care transmite cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de încuviințare a efectuării în continuare a urmăririi penale, reținerii și arestării preventive a domnului senator Darius Vâlcov.

A fost transmisă această cerere la Comisia juridică și s-a propus, și dacă vom avea raportul, să dezbatem și să supunem votului cererea miercuri, la începutul zilei, în așa fel încât să se poată parcurge tot ciclul dezbaterii. (...) Votul va fi secret cu bile", a declarat vicepreședintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, la finalul ședinței Biroului Permanent al Senatului de luni.

În ceea ce privește articolul de lege în baza căruia plenul Senatului va da un vot cererii referitoare la reținerea și arestarea preventivă a senatorului Darius Vâlcov, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că senatorii juriști vor face o recomandare plenului și în acest sens.

"Solicitarea ministrului Justiției va fi trimisă Comisiei juridice și, așa cum și data trecută Comisia juridică a făcut o recomandare în acest sens, așteptăm recomandarea Comisiei juridice și de această dată", a spus Tăriceanu.

Comisia juridică va lua în discuție cererea Justiției cu privire la senatorul Darius Vâlcov în cursul zilei de marți, acesta având posibilitatea de a studia documentele aferente dosarului său și, totodată, de a-și exprima un punct de vedere în fața senatorilor juriști.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut marțea trecută aviz pentru începerea urmăririi penale și pentru reținerea și arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov pentru fapte săvârșite în calitate de senator și ministru.

"În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție — doamna Laura Codruța Kovesi — a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru obținerea avizului necesar efectuării în continuare a urmăririi penale a inculpatului Vâlcov Darius Bogdan pentru săvârșirea, în exercițiul funcției de senator și ministru în Guvernul României, a infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale și pentru încuviințarea reținerii și arestării inculpatului pentru săvârșirea, în exercițiul funcției de senator și ministru în Guvernul României, a infracțiunii sus menționate", se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

Senatorii au încuviințat miercurea trecută solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de reținere și arestare preventivă a senatorului Darius Vâlcov într-un alt dosar, în care este acuzat de trafic de influență.

Fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov va fi cercetat în arest la domiciliu, a decis joia trecută Înalta Curte de Casație și Justiție.

Instanța a respins cererea DNA privind arestarea preventivă a lui Vâlcov, acuzat de trafic de influență, urmând ca acesta să stea în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile. Decizia nu este definitivă, iar DNA poate face contestație. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”