Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Covasna: Panoul cu inscripţia "SIC Terra Siculorum" a fost reamplasat în faţa Prefecturii

Conducerea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) Covasna a reamplasat luni panoul cu inscripția "SIC Terra Siculorum" ("ținutul secuiesc" în limba latină - n.r.) în fața Prefecturii din Sfântu Gheorghe, în replică la acțiunile prefectului, care a cerut înlăturarea steagului secuiesc din spațiile publice, conform unei decizii definitive și irevocabile a Curții de Apel Brașov.

"Am luat steagul secuiesc de pe fațada clădirii Consiliului Județean pentru că domnul prefect, după ce am ieșit de la guvernare, a intentat un proces administrativ în care cere să plătesc zilnic 20% din salariul mediu brut pe economie pentru neexecutarea unei hotărâri definitive și irevocabile a unei instanțe.

Asta la momentul de față mă costă 44.000 de lei, dar nu această sumă mă îngrijorează, ci faptul că dacă nu scot acest steag va intenta un proces penal și asta urmărește. (...) Am luat steagul, repunem în fața Prefecturii acest panou să fie mai vizibil pentru domnul prefect", a declarat liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este și președintele Consiliului Județean.

El a menționat că panoul "SIC Terra Siculorum" este autorizat de Primăria Sfântu Gheorghe.

Tamas a mai spus că i se pare "absolut anormal" ca în 2014, într-un stat democratic, membru al UE, reprezentantul Guvernului în teritoriu să se "răfuiască" cu autoritățile locale și reprezentanții comunității maghiare pe imnuri și simboluri naționale, în loc să fie preocupat de atragerea de fonduri în județ și de rezolvarea problemelor cetățenilor.

Prefectul județului Covasna, Marius Popica a declarat că nu înțelege protestul UDMR, menționând că, în calitate de garant al legii, nu a făcut altceva decât să ceară respectarea unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile a Curții de Apel Brașov, pronunțată în urmă cu câteva luni, care a decis că steagul secuiesc a fost arborat ilegal și trebuie înlăturat. Prefectul a menționat că în situații similare au fost și primarii localităților Ozun și Târgu Secuiesc, care s-au conformat, prin urmare nu au mai fost sancționați pecuniar pentru neîndeplinirea în termen a obligațiilor stabilite de instanță.

"Nu avem ce comenta la hotărârile judecătorești definitive și irevocabile. Eu dacă nu cer respectarea lor, pot să plec. Asta este treaba mea ca prefect, să veghez la respectarea legii, asta scrie în fișa postului", a declarat prefectul Marius Popica, menționând că cei care sunt nemulțumiți de legile existente au la îndemână pârghiile democratice necesare pentru modificarea lor.

Panoul de culoare albastru deschis pe care sunt inscripționate cuvintele "SIC — Terra Siculorum" a mai fost amplasat în fața Prefecturii din Sfântu Gheorghe și în luna noiembrie 2012, cu puțin timp înaintea începerii campaniei electorale. Liderii UDMR au declarat la acea vreme că panoul reprezintă un protest față de acțiunile fostul prefect Codrin Munteanu, care prin acțiunile și declarațiile sale a "jignit" comunitatea maghiară și a "desconsiderat" simbolurile lor naționale și identitare, inclusiv steagul secuiesc. Panoul a fost înlăturat în luna martie 2013, după numirea lui Codrin Munteanu în funcția de secretar general în Ministerul Apărării Naționale și investirea lui Dumitru Marinescu în funcția de prefect în județul Covasna.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Personaje de grotă aduse de PSD la protestul eșuat de la Cotroceni! Dăncilă, de ce taci, nemernico?

2 BREAKING Un român câștigă primăria orașului german Görlitz, învingând în turul doi candidatul extremei drepte

3 LIVE Protest la Cotroceni. Pensionarii PSD cer eliberarea lui Dragnea: „Nu vrem să devenim colonie nemțească”

4 OFICIAL Dragnea va ispăşi pedeapsa în regim închis. Nu va avea drept la vizite intime pentru că Irina este doa…

5 E groasă la curul lui! Ce-l ajunge din urmă pe Dragnea. Totul despre problemele penale ale fostului lider PSD …

recomandări

Te ia DNA: Celina Rusu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația