Dean Thompson: Cooperarea forțelor multinaționale în exercițiile din România, un exemplu de colaborare

Colaborarea dintre forțele române și cele americane din timpul exercițiilor de pregătire este un exemplu pentru cele două state, a apreciat marți, în Poligonul Batalionului de Infanterie Marină (BIM) Babadag, însărcinatul cu afaceri a misiunii diplomatice a SUA în România, Dean Thompson, prezent la Ziua Distinșilor Vizitatori din cadrul modulului multinațional de pregătire 'Platinum Eagle 15'.

'Acești oameni sunt pregătiți să lupte în situații reale. Primul lucru pe care vreau să-l spun este cât de mult apreciez trupele române, bulgare și americane pentru că au venit aici, lucrează împreună și se sprijină reciproc. Este un minunat exemplu pentru colaborarea noastră', a declarat Dean Thompson.

La modulul de pregătire 'Platinum Eagle 15', componentă a activităților de instruire din cadrul Black Sea Rotational Force (BSRF), participă peste 750 de militari din Bulgaria, România și America, scopul acestuia fiind creșterea capacității militare profesionale și a interoperabilității.

'Este un exercițiu unic, pentru că reunește toate categoriile de forțe, forțele terestre, aeriene și cele navale. Exercițiile planificate pentru acest an vor continua, iar ele sunt binevenite, pentru că unele din ele nu au mai fost făcute de mult. Comandanții m-au informat că din 2008 până zilele trecute nu s-au mai făcut o misiune de trecere a Dunării pe un pod de pontoane', a declarat ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Ministrul a amintit că România are în derulare două programe de modernizare a Apărării care au început cu înzestrarea Aviației cu prima escadrilă de avioane F16.

'Facem demersuri pentru achiziția celei de-a doua escadrile de avioane F16. Avem în desfășurare procedurile pentru începerea unui program de modernizare a celor două fregate pentru dotarea Forțelor Navale și sigur că avem demarate și procedurile pentru achiziția mijloacelor necesare Forțelor Terestre', a precizat ministrul Dușa.

Valoarea totală a investițiilor care vor fi derulate în acest an de MApN este, potrivit ministrului, de 1,5 miliarde de lei, modernizările vizând și infrastructura capabilităților militare, printre care aeroportul din Câmpia Turzii și baza Deveselu.

La exercițiul desfășurat cu prilejul Zilei Distinșilor Vizitatori au participat și avioane MV-22B Osprey, prezența lor fiind o premieră pentru Europa de Est. MV-22B Osprey sunt avioane cu decolare și aterizare verticală care combină avantajele elicopterelor cu cele ale avioanelor.

BSRF este un exercițiu multi-anual, condus de Comandamentul Forțelor Infanteriei Marine Americane dislocate în Europa și Africa, care se desfășoară în zona Mării Negre, în Balcani și în regiunea Caucazului. Acesta are drept scop creșterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operații de menținere a păcii și de contra-insurgență. AGERPRES 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Verișoara lui Tătaru l-a impus ca administrator la Antibiotice SA, cu 2500 de Euro lunar, pe cumătrul ministru…

2 Citiți! Un singur cuvânt: Mafie!

3 Judecați voi / Justiției i-au trebuit 8 luni ca să stabilească cine rejudecă procesul familiei Cosma din Prahova…

4 Amănunte picante / Grupul de la Scroviștea / Ce s-a ales de oamenii lui Dragnea

5 Ce ironie, ce cârpă de om! / Iordache conduce ședința în care se vor îngropa toate legile anti-Justiție clocite …

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet