Deputații s-au contrazis privind procedura de vot în cazul cererii de începere a urmăririi penale a lui Ponta

Deputații s-au contrazis privind procedura de vot în cazul cererii de începere a urmăririi penale a lui Ponta

Deputații Puterii și cei ai Opoziției s-au contrazis marți în plen în legătură cu procedura ce urma a fi aplicată în cazul solicitării DNA în privința lui Victor Ponta, mai exact, disputa a fost pe tema genului de document care trebuie supus votului.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a anunțat că plenul va vota un proiect de hotărâre privind respingerea începerii urmăririi penale a lui Victor Ponta.

"După decizia CCR procedura pe care o folosim este aceea — ne uităm la votul pe care l-a dat comisia și comisia propune un proiect de hotărâre. Până acum votam cererea, decizia CCR specifică foarte clar că trebuie să supunem în proiectul de hotărâre dacă facem respingerea cererii sau aprobarea cererii. Asta e procedura folosită și la Senat și la noi, bila neagră în urna neagră înseamnă vot pentru proiectul de hotărâre, vot împotriva proiectului de hotărâre înseamnă negru la alb și alb la negru. Dacă sunt voturile necesare, proiectul este adoptat, dacă nu se întrunesc, proiectul se retrimite la comisie, așa cum se întâmplă la celelalte proiecte. Nu avem altă procedură", a spus Zgonea.

Liderul Grupului PNL, Ludovic Orban, a afirmat că deputații trebuie să voteze cererea procurorului general, și nu o hotărâre a Camerei.

"Văd că încercați un tertip procedural rușinos. În conformitate cu Constituția României, se supune la vot cererea procurorului general de încuviințare a începerii urmăririi penale, și nu raportul Comisiei juridice, iar pentru încuviințarea cererii este necesară majoritatea simplă. Dacă nu se încuviințează cererea, se elaborează un proiect de hotărâre de respingere. Nu apelați la tertipuri procedurale rușinoase, care să arate că de fapt încercați prin toate mijloacele să-l salvați pe Victor Ponta, să-l puneți deasupra celorlalți cetățeni ai României. Conform Constituției, nimeni nu e mai presus de lege, nici măcar Victor Ponta. Respectați Constituția, legile și procedurile firești într-un astfel de caz. Nu faceți de râs România", a spus Orban.

AGERPRES/(A-autor: Dana Piciu, editor: Antonia Niță)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Îi vom distruge!” / Rușii, izolați în Sud după ce ucrainenii au distrus și ultimul pod!

2 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

3 O profeție tulburătoare făcută de Carl Sagan înainte de a muri s-a viralizat

4 VIDEO Priviți, așa e pe front, în Ucraina...

5 Dovada că e groasă pentru Rusia în Ucraina! Șoigu, în vizită de urgență la cea mai mare fabrică de tancuri!