DIICOT: Prejudiciul în dosarul Romgaz se ridică la 62 milioane euro

DIICOT: Prejudiciul în dosarul Romgaz se ridică la 62 milioane euro

Expertiza efectuată de procurorii DIICOT în dosarul Romgaz, în care sunt cercetați penal Adriean Videanu și Ioan Niculae, confirmă faptul că prejudiciul în această cauză se ridică la 62 milioane euro. Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu s-a prezentat vineri la sediul DIICOT, unde procurorii îi vor aduce la cunoștință rezultatele efectuării unei expertize de specialitate în dosarul Romgaz.

La sediul DIICOT a fost adus cu o dubă de la Penitenciarul Găești și omul de afaceri Ioan Niculae, care execută o condamnare în alt dosar.

Adriean Videanu este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat (în modalitatea normativă a aderării și sprijinirii), abuz în serviciu și complicitate la delapidare.

Din referatul întocmit de către procurorii DIICOT rezultă că, în perioada decembrie 2006 — decembrie 2008, Varujan Vosganian și, în perioada decembrie 2008 — septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern șase ordine, respectiv trei memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către Ioan Niculae și au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate națională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz SA, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care Interagro SA înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

DIICOT mai susține că demersurile miniștrilor Varujan Vosganian și Adriean Videanu s-au realizat în condițiile în care Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societății naționale, fiind grav afectate principalele activități ale Romgaz SA, aceasta fiind transformată practic într-un furnizor al unui "client privat privilegiat" și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii mai arată că, prin activitatea miniștrilor Vosganian și Videanu, respectiv prin vânzarea preferențială către Interagro a unor cantități masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziție de monopol pe piața gazelor naturale.

Mai mult, Romgaz și Ministerul Economiei, fiind entități ale statului cu atribuții în domeniul energetic, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost înființată, s-au creat riscuri semnificative în planul securității energetice a României.

În referat se mai reținea că Romgaz a livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către Romgaz aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către Interagro este de aproximativ 43 milioane lei (15 milioane dolari), iar TVA este de aproximativ 54 milioane lei (19 milioane dolari).

Valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate către Interagro pentru achizițiile de gaze naturale din producția internă a Romgaz reprezintă un procent de circa 51% din totalul de 500 milioane lei, aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 — decembrie 2010, susțin procurorii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria