Directorul CET Govora a acționat la ordinul și în interesul lui Dan Șova (referat)

Directorul CET Govora a acționat la ordinul și în interesul lui Dan Șova (referat)

Procurorii DNA susțin că necesitatea achiziționării serviciului de consultanță juridică de către CET Govora nu a fost rezultatul unui proces decizional comun, ci a aparținut exclusiv directorului general Mihai Bălan, care a acționat la ordinul și în interesul lui Dan Șova. Informația apare în referatul DNA înaintat ÎCCJ prin care s-a cerut arestarea preventivă a lui Mihai Bălan, director general al CET Govora, reținut joi pentru abuz în serviciu în formă continuată în dosarul lui Dan Șova, în care e acuzat de trafic de influență.

"Mai întâi, trebuie precizat că la nivelul CET Govora necesitatea achiziționării serviciului de consultanță juridică nu numai că nu a fost rezultatul unui proces decizional comun de jos în sus pe linie ierarhică, ci a fost unul ce a aparținut exclusiv directorului general Mihai Bălan, care a acționat la ordinul și în interesul lui Dan Șova, împrejurări din care rezultă nesocotirea celei mai elementare obligații de serviciu a unui director general — aceea de a acționa în interesul societății pe care o conduce", se arată în referat.

DNA precizează că încheierea unor contracte de asistență juridică la ordinul unor persoane fizice, aflate în cercul relațional al lui Bălan, contracte străine interesului CET Govora, reprezintă în mod evident acte defectuoase încheiate în exercitarea atribuțiilor de serviciu ale inculpatului.

"Se observă astfel că atât acordul de voință, element esențial al oricărei convenții, al reprezentantului CET Govora, inculpatul Mihai Bălan, cât și conținutul și clauzele contractului au fost efectiv dictate de inculpatul Șova Dan-Coman și au fost la latitudinea exclusivă a acestuia", au reținut anchetatorii.

Tot în referat se menționează că, în schimbul intervenției pentru încheierea contractelor, Dan Șova i-a transmis denunțătoarei că vrea cei 5.000 euro cash, în fiecare lună, din sumele primite de la CET Govora, remiși prin intermediul unei apropiate.

"În concret, modul de remitere a sumei de 5.000 euro în fiecare lună către inculpatul Șova Dan-Coman, ce reprezenta comisionul acestuia, se făcea în modul următor: după decontarea facturilor de către CET Govora, martorul denunțător (...) se deplasa la bancă și efectua operațiuni de retragere în numerar în moneda națională până la concurența sumei de 5.000 de euro. Retragerile în numerar aveau loc pe perioada mai multor zile, după care denunțătorul efectua operațiuni de schimb valutar (euro) a sumelor încasate de la CET Govora. Ulterior, o contacta pe (...) și se întâlnea cu aceasta la sediul societății de avocați '(...)' unde îi remitea suma de 5.000 euro. În situația în care (...) nu se afla la sediul societății de avocați, denunțătorul (...) cu aprobarea (...) remitea suma de 5.000 de euro numitei (...) , secretara societății de avocați, care ulterior o transmitea (...)", se spune în document.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins vineri cererea DNA de arestare preventivă a lui Mihai Bălan, urmând ca acesta să fie cercetat sub control judiciar. Decizia nu este definitivă, iar DNA poate face contestație.

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut Senatului încuviințarea reținerii și arestării lui Dan Șova.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 — iulie 2014, Dan Șova a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al CET Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea a două contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

2 Alexandra Stan, din nou aproape goală

3 Duelul eclerurilor. Jamila pierde și a doua fază a procesului cu Laura Laurențiu

4 Foarte interesante amănunte...

5 Noua Eră. Primul pas, de acomodare, a fost făcut...