DNA: Ciprian Nistor, trimis în judecată în dosarul disjuns din cel al lui Lucinschi și Pricop

DNA: Ciprian Nistor, trimis în judecată în dosarul disjuns din cel al lui Lucinschi și Pricop

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ciprian Nistor pentru complicitate la dare de mită într-un dosar disjuns din cauza în care au fost deferiți justiției Sergiu Lucinschi și Radu Pricop, ginerele fostului președinte Traian Băsescu. Ciprian Nistor se află în arest în altă cauză.

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție transmis marți AGERPRES, în 19 februarie, Ciprian Nistor a primit de la o persoană, denunțător în cauză, suma de 30.000 de euro pentru a obține date și informații dintr-un dosar penal aflat în instrumentarea DIICOT care îl privea pe acesta.

"În realizarea aceleiași rezoluții infracționale, în 12 februarie și 30 martie, inculpatul Nistor i-a înmânat lui Constantin Comăneanu, ofițer de poliție judiciară, delegat să lucreze în DIICOT, suma totală de 10.000 de euro (de fiecare dată câte 5.000 de euro), sumă ce reprezenta recompensa pentru ajutorul acordat persoanei denunțătoare, în sensul oferirii, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, de date și informații dintr-un dosar penal aflat în instrumentarea DIICOT care îl privea pe acesta din urmă și în care ofițerul de poliție fusese delegat pentru a efectua acte de urmărire penală, fiind depistați în flagrant la 30 martie", se arată în comunicat.

DNA precizează că, anterior flagrantului, în 10 martie, Ciprian Nistor, a încheiat cu denunțătorul un contract comercial fictiv de prestare servicii IT, ulterior remițându-i acestuia din urmă o factură în valoare de 220.000 euro, ce reprezenta, în fapt, o altă tranșă a sumei solicitate ca preț al obținerii de informații din același dosar penal.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

În 29 iunie, DNA a anunțat că avocatul Radu Pricop și omul de afaceri Sergiu Lucinschi au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, pentru mai multe infracțiuni, în timp ce cauza privindu-l pe procurorul DIICOT Remus Jurj a fost disjunsă.

Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, este acuzat de șantaj, trafic de influență, fals în declarații și participație improprie în forma instigării, la infracțiunea de fals intelectual, iar Radu Pricop, de complicitate la șantaj și instigare la fals în declarații.

Procurorii susțin că, în perioada decembrie 2014 — martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea lui Radu Pricop, a exercitat asupra unui om de afaceri, denunțător în cauză, acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4 milioane euro, nedatorată de acesta din urmă.

"Astfel, firma la care Lucinschi era asociat/ acționar a introdus la DIICOT o plângere penală, dând, în mod intenționat, unor afaceri comerciale nerentabile o încadrare juridică penală. Acțiunile de constrângere au constat în condiționarea retragerii plângerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani menționată. De asemenea, inculpatul Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor care făceau obiectul plângerii într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează", au constatat procurorii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”