Dosar Chiliman: Reprezentanții Straco participau la trucarea caietelor de sarcini de la Primăria sectorului 1 (referat)

Dosar Chiliman: Reprezentanții Straco participau la trucarea caietelor de sarcini de la Primăria sectorului 1 (referat)

Firma Straco, reprezentată de Traian și Alexandru Horpos, era ajutată să câștige licitații la Primăria sectorului 1 prin trucarea caietelor de sarcini, la întocmirea cărora participau și reprezentanții acestei societăți, se arată în referatul DNA înaintat ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă a primarului Andrei Chiliman și a altor trei apropiați ai acestuia.

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă vineri propunerea procurorilor anticorupție de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, acuzat de constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență în formă continuată, dar și a lui Vlad Moisescu (fost trezorier al PNL), a Ioanei Costescu (consilier personal al primarului) și a lui Ion Brad (consilier local).

În document se arată că, în 2004, Vlad Moisescu i-ar fi impus lui Adrian Chiliman, care fusese în acel an ales primar al sectorului 1, și echipei acestuia să lucreze cu firma Straco, care ar fi urmat să efectueze lucrări de asfaltare străzi și, ulterior, altele, precum anvelopare blocuri.

"În primul mandat al primarului Chiliman, mai precis până la apariția OG 34/2006, SC Straco primea contractele de lucrări prin atribuire directă, ca urmare a influențelor pe care Vlad Moisescu le exercita asupra factorilor de decizie din primărie, respectiv Andrei Chiliman — primar, Ioana Costescu — consilier local, Eugen Milea — director la ADP sector 1. Ulterior, după apariția OG 34/2006, Straco era ajutat să câștige aceste licitații prin trucarea caietelor de sarcini la întocmirea cărora participau și reprezentanții acestei societăți. În concret, era o colaborare între reprezentanții Straco sau asocierile din care această societate făcea parte și reprezentanții primăriei pentru întocmirea caietului de sarcini și a documentației de atribuire în așa fel încât licitația să fie câștigată de către Straco sau asocierea din care făcea parte", se arată în referatul procurorilor anticorupție.

Potrivit documentului, Vlad Moisescu ar fi susținut la Primăria sectorului 1 interesele firmelor Straco și Romprest întrucât o parte din banii de pe contractele încheiate s-ar fi întors la acesta și "la funcționarii de rang înalt din primărie cu titlu de mită sau pentru traficul de influență exercitat".

Tot în referat apare că, datorită acestei favorizări din partea lui Moisescu, Alexandru Horpos remitea în mod constant acestuia un procent de 10% — 15% din contravaloarea banilor primiți de societate de la primărie pentru lucrările contractate și plătite, acest lucru întâmplându-se cu o frecvență de 3-4 ori pe an.

"Sumele erau plătite în numerar (lei sau euro), iar Vlad Moisescu verifica de fiecare dată dacă banii primiți reprezentau procentul de 10% — 15% solicitat din sumele încasate de Straco. (...) În cazul Romprest, Vlad Moisescu a solicitat ca parte din procentul stabilit de 10% — 15% să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV, România TV, prin care își asigura protecție atât lui, cât și lui Chiliman Andrei și Ioana Costescu. Această protecție consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass-media, iar dacă în mod întâmplător ar fi apărut ceva, aceștia ar fi avut capacitatea să oprească speculând relația contractuală", mai este precizat în referat.

Procurorii DNA susțin că Andrei Chiliman, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția de primar, garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și, ulterior, pe parcursul derulării acestora prin adaptarea caietelor de sarcini, repartizarea preferențială a fondurilor la constituirea bugetului și plata comisioanelor prin exercitarea de presiuni directe asupra reprezentanților agenților economici pe parcursul derulării lucrărilor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...