Dosarul Nana, trimis în instanță

Dosarul Nana, trimis în instanță

Procurorii Parchetului General au trimis în judecată 11 persoane în dosarul privind retrocedarea ilegală a terenurilor din localitatea Nana, procesul urmând să se desfășoare la Tribunalul Călărași.

Infracțiunile reținute în acest dosar sunt de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, conflict de interese, spălare a banilor și fals în declarații.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, au fost trimiși în judecată Gheorghe Dobre (primarul comunei Nana), Tudorița Niculae (secretar în cadrul Primăriei Nana), Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Simona Alina Preda, toți funcționari în cadrul Primăriei Nana.

De asemenea, au fost trimiși în judecată Vasilica Preda (contabil), Domnica Enciu, Daniela Negoiță, Nicolae Tudorache (casier în cadrul Primăriei Nana), Georgică Stolea.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada 2005 — 2010, Tudorița Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu și Marian Dobre, precum și fostul primar al comunei Nana, Dumitru Budeșteanu (în prezent decedat), au inițiat, constituit și sprijinit un grup infracțional organizat, care a avut ca scop retrocedarea de terenuri agricole prin eludarea dispozițiilor Legii fondului funciar și a celorlalte reglementări în domeniu.

În timp, la grupul infracțional au aderat inculpații Simona Alina Preda, Gheorghe Dobre, Vasilica Preda, Domnica Enciu și Daniela Negoiță.

Faptele care au constituit obiectul cercetărilor în acest dosar vizează un număr de 128 cereri de retrocedare de terenuri agricole, toate soluționate de Comisia Nana în perioada mai 2006 — decembrie 2010.

Procurorii arată că aproximativ 44% din cererile de revendicare erau formulate în numele inculpaților, soțiilor sau soților, părinților, bunicilor acestora sau în numele altor rude sau afini.

Astfel, contrar dispozițiilor legale care prevăd că cererea se depune personal sau prin mandatar, membrii grupului au săvârșit diverse manopere frauduloase, precum completarea ori falsificarea cererilor în modalitatea contrafacerii semnăturii titularului ori prin antedatare.

De asemenea, aceștia au scris, au acceptat depunerea și au înregistrat retroactiv în registrul special de fond funciar cereri care au fost depuse peste termenul de decădere prevăzut de legislația în domeniu, cereri despre care s-a stabilit că nu au fost semnate de titulari.

Mai mult, din probatoriul administrat în cauză s-a stabilit că cererile nu cuprindeau toate datele și elementele necesare, soluționarea lor făcându-se în lipsa actelor prevăzute de lege (certificatul de deces al autorului terenului revendicat, certificatul de moștenitor sau declarația pe proprie răspundere).

Soluțiile adoptate de Comisia de fond funciar Nana au fost determinate de săvârșirea de către unii inculpați de acțiuni sau inacțiuni care au avut ca rezultat îndeplinirea în mod defectuos ori neîndeplinirea atribuțiilor legale, acestea având ca scop obținerea unor foloase necuvenite constând în dobândirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri pe numele lor sau pe numele altor persoane.

Infracțiunile de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu reținute în sarcina inculpaților au avut ca rezultat producerea unei pagube în dauna domeniului privat al statului în cuantum de 3.076.949 lei.

În scopul recuperării pagubei, s-a dispus instituirea sechestrului penal asigurător asupra terenurilor dobândite prin săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina inculpaților.

Totodată, în vederea confiscării bunurilor provenite din săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, s-a instituit măsura sechestrului penal asiguratoriu asupra unor bunuri mobile și imobile ale inculpaților. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…