Dragnea: Nu există nicio lege care să interzică mobilizarea la vot

Liviu Dragnea a declarat duminică seara, la postul de televiziune Antena 3, că nu există nicio lege care să spună că, la "referendum sau la orice fel de alegeri", este interzisă mobilizarea pentru a se prezenta lumea la vot.

"Există o hotărâre a Biroului Electoral Central, de atunci din timpul referendumului, care explicitează ce înseamnă frauda la referendum. Nu există nicio lege, niciun articol din România, care să spună că la referendum sau la orice fel de alegeri mobilizarea pentru a se prezenta lumea la vot este interzisă, pentru că altfel trebuiau făcute dosare la toți cei care erau în studiourile de televiziune în ziua votului, indiferent la care alegeri. Erau apeluri (...). Ar însemna că toată lumea să aibă dosar. Nu există așa ceva în lege", a susținut Dragnea.

El a adăugat că, ceea ce este prevăzut "negru pe alb" în legea referendumului este faptul că împiedicarea prin orice mijloace a unui cetățean sau a unor cetățeni de a se prezenta la vot este infracțiune, nu e contravenție.

"Partidul Democrat Liberal, al cărui șef atunci era domnul Vasile Blaga, cel care mi-a făcut această plângere penală pentru acest dosar, a adoptat hotărâri în birourile județene din toată țara prin care au spus membrilor că dacă vreun membru PDL se prezintă la vot va fi exclus din partid. Asta este infracțiune", a afirmat Dragnea.

Dragnea a mai spus că legislația prin care se stabilește cvorumul "stabilea foarte clar" că acesta trebuia calculat numai din cei din listele electorale permanente, liste în care sunt trecuți cetățenii cu domiciliul în România.

"Ceilalți, care sunt rezidenți, sunt pe listele suplimentare. Au drept de vot, nu-l contestă nimeni, în schimb nu se iau în calcul la cvorum. Prima decizie a Curții Constituționale la contestație depusă explicita lucrul acesta, după care a venit erata. Eu cred că și asta — am înțeles că vor să cerceteze cum a apărut erata — cred că și asta trebuie cercetat", a precizat Dragnea.

Pe de altă parte, Liviu Dragnea a spus că "este o mare nedreptate" condamnarea sa la un an de închisoare cu suspendare.

"E o mare nedreptate. Am două regrete uriașe. (...) Fratele meu a murit din cauza acestui dosar. Familia mea e aproape distrusă. Simt o mare nedreptate pentru că, deși am spus că respect decizia instanței, eu nu sunt vinovat. (...) Ce legătură am eu cu oamenii din secția de vot din Gorj sau din Olt", a spus Liviu Dragnea.

El a mai susținut că i se pare "un precedent periculos" faptul că prezența la vot poate fi considerată folos necuvenit nepatrimonial.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție l-au condamnat vineri pe ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, la un an de închisoare cu suspendare în dosarul "Referendumul", cu un termen de încercare de trei ani.

Ceilalți 74 de inculpați din dosar au fost fie achitați, fie condamnați la închisoare cu suspendare.

Decizia nu este definitivă. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia scade în intensitate în Europa! Cifrele din România sunt reale, nu cum induc unii care vor să provoac…

2 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

3 Academicianul Victor Voicu, general în retragere: Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce mil…

4 Adevărul iese la iveală! / Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou. Este SARS2

5 TASS / Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute. Când este cel mai activ

recomandări

Te ia DNA: Camelia Gavrila

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă