Ferească Dumnezeu!/Marko Bela a comparat România cu un avion în cabina căruia UDMR ar putea juca rolul de copilot

Fostul președinte al UDMR Marko Bela a asemuit România, în discursul său din cadrul Congresului Uniunii, cu un avion care zboară peste Carpați și a precizat că ar fi bine, nu doar pentru comunitatea maghiară, ci și pentru întreaga țară, dacă UDMR s-ar afla în cabina de zbor și din 2016 încolo. Cel mai longeviv lider al Uniunii a afirmat că, într-un moment de profunde schimbări pentru România, este de datoria UDMR să contribuie la redresarea țării.

'Doamnelor și domnilor, este adevărat că într-un asemenea moment nici pilotul, nici copilotul nu pot rămâne singuri în cabina de zbor și nu au dreptul să conducă avionul spre eșuare, să se lovească de munți. Și trebuie să reorientăm această țară, pentru că este și datoria noastră. (...) În 2016 vom avea din nou alegeri. Eu consider că nu numai pentru noi, ci pentru întreaga țară va fi mai bine dacă UDMR va fi prezent în cabina imaginară de pilotaj. Alpii sunt departe de noi, însă Carpații sunt aproape', a spus senatorul UDMR.

În discursul său, senatorul a vorbit atât despre criza politică din România, despre acuta lipsă de încredere cu care se confruntă Parlamentul, dar și despre faptul că în ultimii ani a devenit evident că întreaga Europă este cuprinsă de tensiuni la care găsesc foarte greu răspunsuri.

'În România Parlamentul se zguduie, nu mai are prestanță. Societatea nu are încredere în această instituție. Cum să-i învățăm pe oameni să respecte legea într-o țară în care nimeni nu mai are încredere în Parlament ? România se pare că iese din criza economică încet-încet, însă suntem într-o criză politică din ce în ce mai profundă', a spus Marko Bela.

Acesta a precizat că nu l-a bucurat foarte mult logo-ul ales pentru cel de-al XII-lea Congres al UDMR, respectiv 'Reconfigurarea modului de a face politică', pentru că el a considerat că formațiunea nu a pierdut niciodată din vedere drumul drept.

Cel care a fost liderul Uniunii pentru aproape două decenii a amintit că în acest răstimp comunitatea maghiară a câștigat, alături de UDMR, o serie de drepturi. El a spus că acum câțiva ani se considera mulțumit de ceea ce s-a realizat în acești 25 de ani de democrație, însă a ajuns să își dea seama că lupta pentru menținerea drepturilor nu se termină niciodată.

Marko Bela vorbit și de faptul că Europa, considerată în lume un model de conviețuire între diferitele etnii, religii, societăți, are și ea probleme — atacurile de la săptămânalul Charlie Hebdo sau conflictul din Ucraina — la care nu este ușor de găsit soluții. Pe acest fond al tensiunilor de pe continent și al schimbărilor care au loc în România, electoratul așteaptă un miracol, însă din păcate 'așteptarea miracolului poate să ducă la instaurarea unui regim autoritar', a mai afirmat el.

În zilele de 17 și 18 aprilie, la Cluj are loc cel de-al XII-lea Congres UDMR, în cadrul căruia formațiunea își va alege noua conducere și își va modifica programul politic.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 „Revoluționarul” Nicolicea, indemnizație de 1.800 de lei. Veteran de război, 560 lei pe lună

4 Ce mai caută pesedista Savonea în CSM?

5 PNL a devansat Alianţa USR-PLUS în Bucureşti. PSD, spre prăpastie

recomandări

Te ia DNA: Nicolae Moga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc