Fostul primar Gheorghe Ștefan, trimis în judecată în dosarul Poșta Română

Fostul primar Gheorghe Ștefan, trimis în judecată în dosarul Poșta Română

Gheorghe Ștefan, fost primar al municipiului Piatra Neamț, a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență, spălare de bani și instigare la abuz în serviciu, în legătură cu fraudarea Companiei Naționale Poșta Română SA.

În același dosar au fost trimiși în judecată Dan Mihai Toader — fost director al Poștei Române; Florin Aurelian Ciobotaru, la data faptelor director general adjunct, coordonator al Direcției comerciale din CN Poșta Română SA; omul de afaceri Marian Constantinof, cel care controla printr-un interpus SC Posh Telecom Solutions SRL; Emmanouil Sorillos — administrator al SC Smart Telecom Solutions SRL și Cosmin Dragoș Mihăilescu.

De asemenea, firma SC Smart Telecom Solutions SRL a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, CN Poșta Română SA a încheiat, la data de 27 iulie 2006, în condiții dezavantajoase, cu SC Super Total Services SRL (devenită SC Smart Telecom Solutions SRL), un contract de asociere în participațiune privind prestarea unui serviciu de "bill payment" (încasare electronică a facturilor), folosind o rețea de terminale POS ce aparținea unei societăți de profil.

SC Smart Telecom Solutions SRL, reprezentată de Emmanouil Sorillos, nu a făcut decât să se interpună între Poșta Română SA și firma respectivă, preluând o parte din profitul companiei naționale.

Cel care, din partea Poștei Române, a determinat semnarea, de către subordonații săi a acestui contract este directorul general de la acel moment — Dan Mihai Toader.

Contractul respectiv s-a încheiat ca urmare a înțelegerii acestuia din urmă cu Emmanouil Sorillos. Prin executarea contractului, Poșta Română a suferit un prejudiciu de 1.437.139 euro.

DNA mai arată că, în cursul anului 2009, Gheorghe Ștefan, primar al municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al PDL, pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, și-a impus un apropiat, pe Florin Aurelian Ciobotaru, în funcția de director general adjunct, având în coordonare Direcția comercială a CN Poșta Română SA.

Ulterior, Gheorghe Ștefan și Florin Aurelian Ciobotaru au convenit cu Marian Constantinof ca o societate comercială nou înființată, controlată de acesta din urmă, să înlocuiască SC Smart Telecom Solutions SRL în relația contractuală cu Poșta Română, privind prestarea, în unitățile poștale ale companiei, de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS.

În schimbul folosirii influenței sale, pentru a-l determina pe Florin Aurelian Ciobotaru să înceteze contractele Poșta Română cu SC Smart Telecom Solution SRL și să le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL (pe care Marian Constantinof o controla prin interpuși), Gheorghe Ștefan i-a cerut lui Marian Constantinof să-i dea jumătate din profitul pe care l-ar fi obținut această din urmă societate comercială, în executarea contractelor încredințate.

În acest context, Gheorghe Ștefan a exercitat presiuni asupra lui Florin Aurelian Ciobotaru pentru identificarea urgentă a unor motive de încetare a contractelor dintre SC Smart Telecom Solutions SRL și Poșta Română.

La rândul său, Florin Aurelian Ciobotaru a exercitat presiuni asupra angajaților din subordine pentru găsirea unor pretexte de încetare a contractelor amintite. Întrucât nu a găsit sprijin din partea angajaților amintiți, Florin Aurelian Ciobotaru a apelat la cunoștințele juridice ale lui Cosmin Mihăilescu (recomandat de Marian Constantinof) pentru a-l ajuta în încetarea raporturilor comerciale dintre companie și SC Smart Telecom Solutions SRL.

Contractele dintre Poșta Română și Smart Telecom Solutions SRL au fost denunțate unilateral, printr-o scrisoare semnată de Florin Aurelian Ciobotaru și Cosmin Mihăilescu (în calitate de consilier juridic "delegat" de un cabinet de avocatură). În acest fel, Poșta Română și-a asumat riscul plății unor daune interese compensatorii.

După parcurgerea procedurilor judiciare declanșate de SC Smart Telecom Solutions SRL pentru soluționarea litigiului comercial cu Poșta Română, compania a fost obligată la plata unor despăgubiri de circa 4,5 milioane de euro.

Ulterior, Florin Aurelian Ciobotaru, în calitate de director general adjunct având în coordonare Direcția comercială din Poșta Română, a negociat și a încheiat în aprilie 2009, cu Posh Telecom Solutions SRL, fără organizarea unei proceduri de achiziție transparente și legale, fără o justificare economică și în condiții dezavantajoase pentru compania națională, un contract de asociere în participațiune.

DNA precizează că Poșta Română a încheiat cu Smart Telecom Solutions SRL și apoi cu Posh Telecom Solutions SRL contracte de asociere în participațiune (nu contracte de prestări servicii, pentru evitarea procedurilor de achiziție publică) având ca obiect prestarea de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS în unitățile poștale ale companiei.

În realitate, în ambele cazuri, rețeaua de terminale POS aparținea Payzone SA (care a instalat terminalele și care deținea platforma de operare și un "call-center" pentru oferirea de consultanță și service).

În opinia DNA, atât Smart Telecom Solutions SRL, cât și Posh Telecom Solutions SRL erau interpuse, fără o activitate efectivă, iar Poșta Română a acceptat nejustificat să își împartă profitul cu aceste societăți comerciale.

Anchetatorii au mai stabilit că, prin interpunerea SC Posh Telecom Solution SRL în relația comercială pe care în realitate o desfășura cu Payzone Romania SA, Poșta Română a achitat nejustificat, în perioada mai — octombrie 2009, suma de 224.979 euro, sumă care constituie prejudiciu adus bugetului companiei.

La cererea lui Gheorghe Ștefan, Marian Constantinof a achitat din conturile SC Posh Telecom Solutions SRL suma totală de 302.845 lei către o societate controlată prin interpuși de primarul din Piatra Neamț, pentru achiziționarea de publicitate în municipiul Piatra Neamț. Această societate comercială a direcționat o parte din banii încasați către o televiziune la care asociați erau copiii lui Gheorghe Ștefan.

Tot la solicitarea lui Gheorghe Ștefan, Marian Constantinof a achitat costurile deplasării și ale unui cantonament efectuat, în Italia, de echipa de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț. Costul transportului și al cazării, achitat din conturile unei firme la care asociat este Marian Constantinof, a fost de 39.417 lei și 35.306 euro.

La data de 3 septembrie 2009, Marian Constantinof, prin societatea la care era asociat, a plătit 10.000 lei pentru Gheorghe Ștefan și soția sa, reprezentând costul unui sejur la Mamaia.

De asemenea, Gheorghe Ștefan și-a dat acordul ca o parte din sumele cerute de el să fie direcționate, sub forma unor sponsorizări, către o asociație sportivă ce aparținea unei persoane din familia lui Florin Aurelian Ciobotaru. Astfel, în iulie și septembrie 2009, din conturile firmei lui Marian Constantinof au fost făcute două plăți în favoarea asociației, în valoare totală de 62.000 de lei.

Potrivit DNA, valoarea totală a sumelor date lui Gheorghe Ștefan sau altora, la cererea lui, este de 422.138 lei (circa 100.000 de euro) și 35.306 euro.

În cauză, procurorii au instituit sechestrul asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Gheorghe Ștefan, Cosmin Dragoș Mihăilescu, Florin Aurelian Ciobotaru, Marian Constantinof, Emmanouil Sorillos, Dan Mihai Toader și SC Smart Telecom Solutions SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză și de luare față de SC Smart Telecom Solutions SRL a următoarelor măsuri preventive: interdicția inițierii procedurii de dizolvare sau de lichidare, interdicția inițierii fuziunii, a divizării, a reducerii capitalului social, interzicerea unor operațiuni patrimoniale, susceptibile de a antrena diminuarea activului patrimonial sau insolvența, cu excepția măsurilor de conservare.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, iar dosarul a valorificat raportul de control nr. 450/09.09.2013 al Corpului de control al primului ministru. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”