Fostul șef al ISC Balaban Grăjdan, condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare pentru favorizarea lui Năstase

Fostul șef al ISC Balaban Grăjdan, condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare pentru favorizarea lui Năstase

Balaban Grăjdan, fost șef al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), a fost condamnat marți de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a infractorului, după ce a emis o adresă prin care arăta că nu există prejudiciu în dosarul "Trofeul calității", în care era judecat fostul premier Adrian Năstase. De asemenea, instanța a impus un termen de încercare de 6 ani.

Decizia nu este definitivă.

Potrivit DNA, în 22 mai 2012, Balaban Grăjdan, în calitate de inspector general al ISC, a emis către Înalta Curte de Casație și Justiție o adresă prin care inspectoratul contesta existența prejudiciului în dosarul "Trofeul calității", în care erau judecați Adrian Năstase, Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan Popovici, Marina Popovici și Vasile Mihai Cristian.

"Inculpatul a emis această adresă la numai două zile de la numirea sa în funcție și înainte de preluarea efectivă a atribuțiilor specifice funcției de inspector general ISC. De asemenea, documentul a fost emis cu încălcarea dispozițiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor și într-un sens contrar intereselor legitime ale ISC. Mai mult, inculpatul Balaban Grăjdan a premeditat săvârșirea infracțiunii, deoarece primele ordine emise de acesta în calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii către instanță a acestei adrese prin care îi favoriza pe inculpații judecați de instanța supremă. Conform documentului semnat de inculpat, în cauza penală respectivă, ISC nu ar fi înregistrat nici un prejudiciu financiar-contabil și nu s-ar fi putut constitui parte civilă în procesul penal, invocând în sprijinul afirmațiilor făcute, printre altele, un Raport al Curții de Conturi pentru anul 2004 care nu există", susțin procurorii.

În dosarul "Trofeul calității", prin sentința penală din 30 ianuarie 2012, ÎCCJ îi obligase pe Adrian Năstase, Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan și Mariana Popovici la plata în solidar cu SC Eurografica SRL a peste 3,3 milioane lei despăgubiri civile către ISC și pe Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Mariana și Bogdan Popovici, Vasile Mihai Cristian — la plata în solidar a peste 3,1 milioane lei cu titlu de despăgubiri civile.

DNA consideră că, în aceste condiții, adresa emisă de Balaban Grăjdan crea premisele administrării de probe suplimentare și venea în sprijinul apărării inculpaților.

"Efectele acestui document au fost înlăturate ca urmare a adresei de revenire transmisă de către ISC. Ulterior, prin decizia penală nr. 60 din 20 iunie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție — Completul de 5 judecători a dispus condamnarea inculpaților și obligarea acestora la plata de despăgubiri civile către ISC", mai arată DNA. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 ULTIMA ORĂ Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii