Fostul șef al Poliției de Frontieră Siret Nelu Fediuc, trimis în judecată pentru corupție

Fostul șef al Poliției de Frontieră Siret Nelu Fediuc, trimis în judecată pentru corupție

Nelu Fediuc, șef al Sectorului Poliției de Frontieră Siret la data faptelor, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru patru infracțiuni de luare de mită, patru infracțiuni de influențare a declarațiilor și o infracțiune de tentativă la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în perioada septembrie 2007 — decembrie 2009, Nelu Fediuc, în calitate de șef al Sectorului Poliției de Frontieră Siret și șef al Sectorului Poliției de Frontieră Rădăuți, a asigurat protecție în Vama Siret unor persoane sau grupuri organizate infracționale, de la care a pretins și primit în schimb diverse sume de bani sau alte foloase patrimoniale sau nepatrimoniale, stabilind așa-numita taxă lunară de protecție.

Inițial aceasta a fost de 200 de dolari/ lună, după care a fost mărită, la cererea expresă a lui Nelu Fediuc, la sume cuprinse între 500 dolari și 2.000 euro /lună.

Concret, în perioada septembrie 2007 — decembrie 2008, Nelu Fediuc a primit de la patru denunțători sumele de 7.000 dolari, 700 lei și alte bunuri: preparate și carne de vânat achiziționate de la un abator situat pe raza județului Botoșani, flori ornamentale în valoare de 200 lei, 300-400 kg de pește (somn și crap), cantități de motorină în recipiente de 20 litri, parfumuri, sticle de băuturi alcoolice achiziționate de la magazinul duty-free administrat de soția polițistului, în valoare de 300-400 dolari.

În schimbul aceleiași "protecții", în intervalul februarie — august 2008, Nelu Fediuc a beneficiat, pe lângă taxa lunară, și de "servicii de altă natură" din partea unei denunțătoare.

Sumele de bani, bunurile și foloasele nepatrimoniale respective i-au fost remise lui Nelu Fediuc pentru a le asigura denunțătorilor și implicit grupurilor infracționale din care aceștia făceau parte "protecție" în Vama Siret la tranzitarea unor cantități de țigări de contrabandă.

Procurorii DNA mai susțin că la data de 15 august 2008 Nelu Fediuc a încercat, folosind amenințări, metode de intimidare și prin corupere, să determine aceeași martoră denunțătoare să-și retragă denunțul și declarațiile formulate împotriva sa.

Mai mult, pentru ca femeia să-și retragă denunțul, polițistul i-a oferit suma de 12.000 euro, însă a fost refuzat.

De asemenea, în perioada ianuarie — iulie 2014, el a încercat, prin intermediari sau prin diverse mijloace de intimidare, să determine alți trei martori denunțători să-și retragă denunțurile formulate împotriva lui.

DNA mai arată că, în perioada 30 aprilie — 1 mai 2013, în calitate de șef de Sector Poliție de Frontieră Rădăuți, Nelu Fediuc și-a încălcat atribuțiile de serviciu în încercarea de a favoriza un cetățean ucrainean, prin intermediul subordonaților planificați de serviciu la acea dată, cu scopul de a-l scăpa de aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege (confiscarea a 1.970 pachete țigări de contrabandă, aplicarea amenzii legale și a interdicției de a intra în țară pentru o perioadă de 5 ani), însă personalul de serviciu din cadrul PTF Siret nu a dat curs cererilor sale.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Suceava.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...