FOTO Minivacanţă de rugăciune şi de distracţie. Programul evenimentelor din ţară, de Sfânta Maria Mare

FOTO Minivacanţă de rugăciune şi de distracţie. Programul evenimentelor din ţară, de Sfânta Maria Mare

Cluj. Nicula, pelerinajul din inima Ardealului

Zeci de mii de credincioşi din toată ţară sunt aşteptaţi vineri, 15 august, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Nicula, cel mai mare centru de pelerinaj ortodox din Transilvania. Anul trecut, peste 70.000 de oameni au asistat la slujba oficiată pe 15 august.

În curtea primitoare a lăcaşului şi pe spaţiile verzi au sosit, încă de miercuri, în jur de o mie de pelerinrini, care şi-au petrecut nopţile în corturi sau dormind pe pături ori nylon, sub cerul liber.

Oameni din toată ţara vin la Nicula, din judeţul Cluj, ca să se închine icoanei făcătoate de minuni a Fecioarei Maria, despre care se spune că a lăcrimat aproape o lună, între 15 februarie până pe 12 martie 1699.

„Pelerinajul este forma cea mai autentică şi spontană prin care poporul aduce cinstire, în cazul de faţă vorbim de cinstire adusă Maicii Domnului“, spune purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, părintele Bogdan Ivanov. Potrivit acestuia, la slujba de vineri de la Nicula participă, pe lângă Mitropolitul Clujului, şi doi oaspeţi din străinătate: Preasfinţitul Macarie Drăgoi al Episcopiei Române din Europa de Nord şi arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, Ignaţie Mureşanul. La sfârşitul slujbei de Sf. Maria, ca în fiecare an, oamenii vor primi sarmale şi cozonac. (Florina Pop)

Suceava. Zeci de mii de creştini se roagă la Putna

Zeci de mii de pelerini sunt aşteptaţi, vineri, şi la praznicul Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Putna (Suceava). Credincioşii se strâng în curtea lăcaşului sfânt pentru a asculta slujba oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Ignatie Mureşanul, episcop vicar al Spaniei şi Portugaliei.

Pelerinii se vor închina şi la mormântul Sfântului Ştefan cel Mare din biserica mănăstirii, iar după slujbă, credincioşii sunt invitaţi să ia masa în trapeza mănăstirii. Călugării au pregătit mâncare pentru 7.000 de persoane. „Am gătit mâncare tradiţională, ciorbă, sarmale şi cozonac”, a precizat stareţul Velnic Mechisedec. (Dinu Zară)

Maramureş. Hramul Mănăstirii Rohia

Mănăstirea Rohia este unul din locurile tradiţionale din Maramureş unde, de Adormirea Maicii Domnului, când se sărbătoreşte şi hramul lăcaşului sfânt, mii de creştini vin să se roage. Pentru a-şi primi oaspeţii, Parohia Groşii Ţibleşului a pregătit, şi de data aceasta, bucate, care le vor fi împărţite, în mai multe rânduri, pelerinilor. La Rohia, locul unde, pentru o perioadă, a trăit şi Nicolae Steinhardt, se află şi Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. (Rareş Moise)

Bihor. Minunile de la Mănăstirea Izbuc

Credincioşi din toate colţurile ţării sunt aşteptaţi vineri, 15 august, la Mănăstirea Izbuc, cel mai vechi lăcaş de cult din Bihor. Aici, de marea Sărbătoare creştină, slujba începe la ora 8.00, cu binecuvântarea PS Sofronie, Episcopul Oradiei. Sfânta Liturghie va fi săvârşită de către un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în frunte cu PC Arhim, Mihail Tărău, exarh şi stareţ al Mănăstirii Izbuc, în altarul de vară al mănăstirii.

Mănăstirea Izbuc este cunoscută şi pentru un izvor unic în Europa. Se spune că apa care ţâşneşte uneori dintre pietre are puteri miraculoase. Potrivit legendei, izvorul tămăduitor a devenit cunoscut după ce un copil orb care se plimba în zonă i-a auzit susurul şi s-a oprit să se spele. După ce şi-a atins ochii cu apă, băiatul a început să vadă. (Claudia Bonchiş)

Tradiţii şi superstiţii de Adormirea Maicii Domnului

În fiecare an, la 15 august, creştinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, considerată una dintre cele mai importante Sărbători închinate Fecioarei Maria. În tradiţia populară se spune că, de Sfânta Maria, se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că ele vor fi bune de leac. Gospodinele duc la biserică fructe pe care le slujesc şi apoi le dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate.

„În special la sate, este obiceiul ca femeile să meargă la biserică pentru a da de pomană fructe şi, apoi, trec prin cimitir să tămâieze mormintele. Pe vremuri, ţăranii care aveau vii mari tocmeau, la jumătatea lui august, pândarii, pentru păzit viile. Tot acum, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula. Din acest moment se interziceau şi scăldatul în apa râurilor, spurcată de cerb, dar şi dormitul pe prispă“, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi.

Se deschide sezonul nunţilor

De asemenea, praznicul Sfintei Marii deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, care ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. (Ionela Stănilă)

„În această zi se organizau târgurile şi iarmaroacele de toamnă, iar perioada dintre cele două Sântămării se considera timpul optim pentru semănă¬turile de toamnă”, spune Alina Paul, etnograf. La sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele plante de leac, şi se culeg flori care se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că astfel vor dobândi virtuţi tămăduitoare. În familiile cu fete de măritat, icoana este spălată cu flori de busuioc pentru a aduce noroc în dragoste.

Faleza din Constanţa, inima Zilei Marinei

Vineri, 15 august, programul de Ziua Marinei, la Constanţa, începe la ora 9.55, cu tradiţionalul ceremonial al ridicării pavilionul şi Marelui Pavoaz la catarg, apoi, Şeful Statului Major al Forţelor Navale va da startul festivităţilor. După ce va fi citit ordinul comun al Ministerului Apărării Naţionale, Transporturilor şi Administraţiei şi Internelor privind sărbătorirea Zilei Marinei, vor fi aruncate ancore de flori pe apă în memoria oamenilor mării care au dispărut.

La ora 10.40, la marea sărbătoare a marinarilor soseşte, ca în fiecare an, Neptun, zeul apelor la strămoşii latini. Este înveşmântat în hlamidă, iar pe cap poartă o coroană aurită. În mână ţine tridentul, cu care învolburează marea, sfărâmă stâncile. La gât poartă un căluţ de mare, o stea şi un şirag de scoici. El va deschide jocurile marinăreşti.

Trafic restricţionat

De la ora 12.15 începe parada navală. Velierele vor defila în faţa numerosului public. Programul festiv de Ziua Marinei va continua, de la 18.30, cu un spectacol de dansuri populare turceşti, greceşti şi tătărăşti. Vor cânta Ileana Şipoteanu şi Cris Oliver. La ora 20.10 va avea loc ceremonialul de coborâre a pavilionului. Seara de 15 august se încheie cu un concert al celor de la „Les Elephants Bizarres“, „Amadeus“. La sfârşitul zilei vor fi lansate lampioane.

Vineri, 15 august, va fi restricţionat accesul autovehiculelor între Poarta 1 şi Portul Constanţa. La aceeaşi dată vor fi interzise opririle şi staţionările pe bulevardul Termele Romane (Bulevardul Marinarilor). Ziua Marinei a fost sărbătorită prima dată în 1902, la bordul crucişătorului Elisabeta.

Neamţ. Vânătoare de raţe şi nuntă cu piraţi, la Bicaz

Marinarii de pe Lacul de acumulare Izvorul Muntelui (Bicaz) vor arbora vineri, 15 august, de Ziua Marinei, marele pavoaz şi vor îmbrăca uniforma de gală. Evenimentul a ajuns la a 54 - a ediţie, de la darea în funcţiune a acumulării de pe Bistriţa. Sărbătoarea va avea loc la Baza Navală şi de Agrement din Portul Bicaz de la ora 10.00.


Ca în fiecare an, atracţiile vor fi legate de programul marinăresc după obiceiul locului: vânătoarea de raţe, nunta cu piraţii şi concursurile de bărci cu rame şi cu motor, hidrobiciclete şi înot. Organizatorii vor construi o plută alegorică pentru readucerea în actualitate a preocupării străvechi a muntenilor de pe Valea Bistriţei, plutăritul. În final participanţii vor asista la defilarea flotei. (Florin Jbanca)

Mehedinţi. Jocuri marinăreşti cu raţe fiţoase

Şi severinenii sunt aşteptaţi, pe 15 august, în Portul din Drobeta Turnu Severin, la Ziua Marinei. Căpitănia Zonală Drobeta Turnu-Severim a pus la punct un program din care nu vor lipsi jocurile marinăreşti, purceluşul suspendat, nunta cu bucluc, raţele fiţoase. Manifestările încep la ora 9.00 şi sunt programate până seara, vizitatorii putând participa şi la o slujbă religioasă. Ziua Marinei este sărbătorită şi la Orşova, oraş care îmbracă straie de sărbătoare la acest sfârşit de săptămână fiindcă au loc Zilele Orşovei. (Corina Macavei)

Măsuri speciale pentru minivacanţa de Sf. Maria

Pe toată perioada minivacanţei peste 20.000 de poliţişti şi jandarmi vor asigura ordinea şi liniştea publică, în timp ce şoferii vor fi supravegheaţi în trafic cu 420 de aparate radar şi şapte elicoptere. De asemenea, pentru urgenţele medicale vor fi pregătite peste 1.000 de ambulanţe şi şase elicoptere. Mai exact, în cele trei zile de vacanţă vor fi ieşi în stradă 12.200 de poliţişti, care vor acţiona cu 2.300 de autospeciale.

De asemenea, Poliţia Rutieră va scoate pe autostrăzi şi drumurile naţionale circulate intens toate radarele pe care le are în dotare, respectiv 420. Mii de jandarmi vor fi concentraţi în special în zonele în care vor avea loc slujbe religioase, concerte sau alte evenimente, în condiţiile în care doar vineri, de Sfânta Maria Mare, în ţară sunt programate aproximativ 200 de manifestări religioase şi culturale, la care sunt aşteptaţi peste 400.000 de participanţi. (Mihaela Cojocariu)

Vreme capriciosă

Vineri vremea va deveni capricioasă în jumătatea de nord a ţării, fiind aşteptate temperaturi chiar şi cu zece grade mai scăzute decât joi. Specialiştii au anunţat că în Transilvania, în Moldova şi în zona de munte sunt aşteptate averse însoţite de intensificări ale vântului. În restul regiunilor vremea va fi în continuare caniculară. Ziua de sâmbătă este catalogată ca o zi de tranzit. Vom mai avea parte de vreme frumoasă doar în Muntenia, în sudul Moldovei şi pe litoral, iar aici maximele vor ajunge până la 34 de grade. De duminică ploile se vor muta în sudul ţării, unde sunt aşteptate averse însoţite de intensificări ale vântului. Maximele nu vor depăşi 30 de grade.

Constanța este inima Zilei Marinei FOTO Mihai Ciobanu

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...