Gen.lt. Christopher Harper: Cele șase unități NATO înființate - parte dintr-un plan mai mare

Gen.lt. Christopher Harper: Cele șase unități NATO înființate - parte dintr-un plan mai mare

Directorul general al Statului Major Internațional al NATO, gen. lt. Christopher Harper, a declarat joi, cu ocazia inaugurării Unității de Integrare a Forțelor NATO de la București, că aceste șase structuri înființate simultan în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România sunt parte dintr-un plan mai mare și ele ajută la asigurarea posibilității de dislocare cât mai rapidă a forțelor de răspuns ale Alianței.

"Planul de acțiune presupune și o restructurare a întregii forțe militare a NATO și o susținere a procesului de luare a deciziilor în cadrul alianței. De asemenea, include și anumite răspunsuri atent realizate și adaptate diferitelor tipuri de amenințări puse de războiul hibrid. Noua forță de reacție rapidă va fi capabilă de dislocare în scurt timp de la primirea ordinului, iar planul de acțiune va furniza în același timp forțe rapid dislocabile din rândul capabilităților terestre, aeriene și maritime printr-un concept total revitalizat pentru toate forțele de răspuns ale NATO. Astfel, planul privește capabilitățile noastre militare în stadii diferite de pregătire corespunzătoare fiecărei etape", a explicat Harper.

Potrivit acestuia, măsurile pe care NATO le ia sunt de natură defensivă, aliniate angajamentelor internaționale asumate.

"Acest comandament nu reprezintă o prezență militară substanțială în sine, 40 de persoane nu pot fi numite o forță pe scară largă, asta pentru că Unitățile de Integrare NATO nu au ca scop apărarea împotriva unei amenințări de unele singure, dar reprezintă elemente cheie într-un proces în care alianța va stopa sau va răspunde unei agresiuni de orice fel cu forțe pe care le alege singură și într-o perioadă de timp pe care o consideră corespunzătoare. Unitățile NATO de Integrare a Forțelor vor contribui la planificarea conceptului de apărare colectivă și exercițiilor de pregătire viitoare", a afirmat directorul general al Statului Major Internațional al NATO.

Gen. lt. Christopher Harper a precizat că valorile esențiale ale NATO nu s-au schimbat, doar modul în care vor fi protejate.

"Sper că m-am făcut înțeles asupra faptului că, în timp ce valorile esențiale ale NATO nu s-au schimbat, modul în care vom proteja aceste valori s-a schimbat. NATO a fost mereu o organizație în evoluție. (...) Summitul din Țara Galilor a întreprins pași semnificativi în dezvoltarea NATO, dar procesul nu este încă terminat. NATO va continua să evolueze și să abordeze orice provocări vom întâlni pe parcurs. Nu vom uita niciodată că misiunea noastră centrală este de a proteja cetățenii și teritoriile aliaților noștri", a spus Harper.

El a urat noii unități NATO succes în sarcinile pe care le are de îndeplinit, completând că sarcina comandantului este una dificilă, fiind nevoie de multă "muncă, toleranță, perseverență, pragmatism". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale