Gheorghe Boeru era perceput ca "trimisul special" al lui Tăriceanu în Prahova (document)

Gheorghe Boeru era perceput ca "trimisul special" al lui Tăriceanu în Prahova (document)

Președintele companiei Romair Consulting, Gheorghe Boeru, reținut de procurorii DNA Ploiești pentru dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală, era perceput ca "trimisul special" al lui Călin Popescu Tăriceanu în Prahova, potrivit informațiilor care apar în documentele din dosar.

* DNA: Era "bătălie pe licitațiile Hidro Prahova, iar "mogulul" Ghiță se lăuda că "face jocurile" (document)

* Numele "Crin" și "Ponta", pomenite în interceptările cu directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu (document)

La rândul său, directorul general al SC Hidro Prahova și fost vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Prahova, Adrian Semcu, reținut de asemenea în dosar, ar fi fost "prieten bun" cu Tăriceanu.

"Boeru Gheorghe este trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu, acesta din urmă fiind prieten bun cu Semcu Adrian. Semcu Adrian a afirmat că Boeru Gheorghe are susținerea necesară și acces la factorii de decizie și trebuie să se ocupe de managementul proiectului cu finanțare europeană ce urma să se deruleze în județul Prahova și care viza realizarea instalației de canalizare. Acest lucru se impunea tocmai pentru a nu exista blocaje în acordarea finanțării și implementarea proiectului", potrivit unei declarații care apare în document.

În acest context, SC Romair Consulting SRL ar fi fost sprijinită, conform acelorași surse, de Adrian Semcu, la acel moment vicepreședinte al CJ Prahova, dar și de Dumitru Pantea, pe atunci director al SC Hidro Prahova, în vederea câștigării procedurii de achiziție a contractului de asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare și supervizare a lucrărilor vizând 'Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova".

După câștigarea contractului de consultanță de către SC Romair Consulting ar fi început discuții și în mediul politic cu privire la cine va câștiga contractele de lucrări în cadrul proiectului, astfel încât factorii politici să beneficieze de un comision care s-ar fi ridicat, în medie, la 10% din valoarea fiecărui contract, suma ce putea fi câștigată în acest mod fiind de aproximativ 12.000.000 euro. Discuțiile s-ar fi purtat între Adrian Semcu (din partea PNL) și "o persoană foarte importantă" din interiorul PSD Prahova.

Sprijinul lui Adrian Semcu pentru SC Romair Consulting reiese și dintr-o discuție purtată pe 8 septembrie 2010 Dumitru Pantea, conform documentelor din dosar.

"Pantea: Salut. E necesar să se întâlnească cei trei-patru factori implicați, să stabilească totuși... că aici trebuie cineva care să-i adune așa, știi?
Semcu: Aha, și te-ai... l-ai lămurit să facă el asta?
Pantea: Nu, nu, eu zic că să o faci tu, să o faci tu că...
Semcu: Aha...
Pantea: El a făcut pe partea lui, el a început... intenția spre partea lui, a vorbit cu partea lui și acuma.... știi?
Semcu: Îhîm. Bine.
Pantea: Înțelegi!? Da? Și vedem cum o fi, da?
Semcu: Aha! Tu nu vii mâine, nu?
Pantea: Nu mă, am o problemă și eu personală.
Semcu: Bun. Atunci nu-i transmiți tu lui Boeru ca să vorbească cu 'Înălțimea Sa' că ai găsit, știi?
Pantea: Nu cred eu că e bine nu, nu!
Semcu: Nu?
Pantea: Tot prin omul nostru.
Semcu: Da? Bine.
Pantea: Da?
Semcu: Bine, bine, bine. Pa, pa!
Pantea: Bine, bine, sănătate!'

Într-o altă discuție, din 11 octombrie 2010, Semcu îl atenționează pe Pantea că reprezentanții unor firme au acuzat membrii Comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul SC Hidro Prahova că au sustras documente din oferta depusă.
"Pantea: Da domnul vice!. 
Semcu: Poți vorbi? 
Pantea: Da.
Semcu: Vezi că eu am ieșit de la mine din birou numai ca să te sun, să te atenționez că a venit prietenul ăla al meu de la Buzău și cu ăla căruntul cu care a mai fost la tine...
Pantea: Așa... așa...
Semcu: Care m-au blocat! Vor să vină la tine să copieze pe un stick toate CD-urile, și am zis: 'Băi vorbiți cu el, nu știu, dar nu...'. 
Pantea: Nu se poate așa ceva, n-am... nu se poate...
Semcu: Nu... bă... stai un pic! Eu... eu am spus și d-aia am ieșit să te ajut să-ți spun că ori te chem la mine ori îi trimit la tine, că a ieșit un scandal și că s-a făcut o comisie de cinci și toate dosarele stau închise și când se deschide, se deschide cu toți cinci, și din ăia cinci doi sunt inamici.
Pantea: Îhm, îhm, îhm, îhm...
Semcu: Zici că a ieșit un scandal, că unii au spus, din firmele alea străine că le dispar din hârtii și nu au încredere... Texte, știi?
Pantea: Îhm, îhm.
Semcu: Și de aia te-am sunat să te atenționez.
Pantea: Da, da, bine, bine, bine! Mersi!
Semcu: Hai bine".

Directorul general al SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, fost vicepreședinte al CJ Prahova, a fost reținut miercuri de procurorii DNA Ploiești pentru trafic de influență. În dosar a fost reținut și Gheorghe Boeru, reprezentant al SC Romair Consulting SRL, pentru dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală.

Cei doi vor fi prezentați joi la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis AGERPRES, începând cu 2010, anterior și pe parcursul derulării procedurilor de achiziție pentru contractele de servicii și lucrări ce urmau să fie încheiate în cadrul proiectului cu finanțare europeană 'Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova" (în valoare totală de peste 162,7 milioane euro având ca autoritate contractantă SC Hidro Prahova), au existat discuții și înțelegeri între mai multe persoane influente și cu importantă susținere politică, privind realizarea intereselor vizând obținerea, în mod ilicit, a unor sume de bani din plățile efectuate de către beneficiarul proiectului.

Procurorii susțin că banii urmau să fie primiți, sub formă de comisioane, de la societățile agreate pe care, fiecare dintre persoanele implicate, urma să le sprijine în atribuirea contractelor prin exercitarea influenței pe care o aveau la conducerea și angajații SC Hidro Prahova, respectiv la reprezentanții Ministerului Mediului și Pădurilor cu atribuții legate de derularea proiectului.

"Concret, în perioada august 2010 — aprilie 2011, în schimbul unei sume de bani, Adrian Semcu, în calitate de vicepreședinte al CJ Prahova, folosindu-se și de influența pe care o avea la reprezentanți ai conducerii SC Hidro Prahova și în înțelegere cu Gheorghe Boeru, reprezentantul SC Romair Consulting SRL București, l-a ajutat pe acesta din urmă ca asocierea din care făcea parte să câștige la licitație un contract de achiziție publică, finanțat în majoritate din fonduri europene. Contractul, în valoare de 25.085.000 lei, intitulat 'Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări" face parte din proiectul european 'Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova" ", se arată în comunicat.

Anchetatorii au reținut că pentru sprijinul acordat la obținerea contractului, în ianuarie 2012, Adrian Semcu a primit de la Boeru 100.000 euro, din totalul sumei promise de 200.000 euro.

În acest sens, arată procurorii, Semcu, prin intermediul altor persoane, l-a susținut pe Boeru, până la stabilirea finală a câștigătorului, astfel: anterior inițierii procedurilor de evaluare a ofertelor — prin determinarea furnizării unor date tehnice acestuia, necesare adaptării documentației și utile pentru conceperea unei oferte ca să câștige; în timpul derulării procedurilor de atribuire a contractului — prin determinarea desemnării unor persoane obediente în comisia de evaluare a ofertelor; ulterior, după stabilirea câștigătorului până la momentul soluționării definitive a contestațiilor și acțiunilor în instanță — prin crearea posibilității pentru firmă de a gestiona răspunsurile la căile de atac, precum și prin intervenții la CNSC și la instanța competentă, pentru a menține decizia de atribuire a contractului.

"Și o altă persoană din conducerea SC Hidro Prahova a fost cointeresată de inculpatul Boeru pentru sprijin pe parcursul derulării procedurii de achiziție și pentru a acorda susținere pe durata derulării contractului, inclusiv pentru a acorda, în avans, o tranșă din fondurile aferente activității de consultanță. Astfel, în perioada 2011 — 2012, Gheorghe Boeru a remis acelei persoane suma totală de 50.400 lei, disimulată în venit aferent unui contract de muncă", se spune în document.

DNA menționează că o parte din banii încasați de SC Romair Consulting SRL din fonduri publice au fost tranzitați, la dispoziția lui Boeru, fără a avea la bază justificări economice reale, prin conturile mai multor firme paravan, scoși, în numerar, și folosiți în interesul personal al acestuia.

Procurorii au constatat că aceste activități au avut ca rezultat sustragerea de la plata, către stat, a sumei de aproximativ 252.000 lei, reprezentând peste 151.000 lei TVA și aproape 101.000 lei impozit pe profit.

În dosar, se efectuează acte de urmărire penală și față de Iulian Herțanu, Vladimir Ciorbă, Mihail Coman, Liviu Munteanu, Mircea Cosma, Vlad Cosma, Sebastian Ghiță, Ilie Drăgan, Iuliu Roman și Cristian Ionuț Ionescu, pentru infracțiuni de corupție și asimilate corupției. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...