Gorj: ÎPS Irineu va oficia slujba hramului Mănăstirii Lainici

Gorj: ÎPS Irineu va oficia slujba hramului Mănăstirii Lainici

Mănăstirea Lainici din județul Gorj își serbează joi, 6 august, hramul, de praznicul "Schimbării la Față a Domnului'', slujba Sfintei Liturghii urmând să fie săvârșită de ÎPS Irineu, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES de Arhiepiscopia Craiovei.

Potrivit sursei citate, alături de ÎPS Irineu, la slujbă vor participa și ÎPS Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Visarion Episcopul Tulcii și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Programul liturgic consacrat hramului mănăstirii va începe miercuri seara prin săvârșirea slujbei Privegherii.

"Schimbarea la Față a Domnului" este hramul istoric al vechii obști monahale de pe defileul Jiului, fiind păstrat de Schitul Locurele, așezământ care se află la aproximativ 5 km de Mănăstirea Lainici. Sărbătoarea a fost statornicită ca hram al acestui schit la data de 6 august 1860, când lăcașul de închinare a fost sfințit de Sfântul Calinic de la Cernica, pe atunci Episcop de Râmnic, se mai precizează în comunicatul de presă.

Mii de credincioși din toată țara sunt așteptați să participe la praznicul Mănăstirii Lainici.

Subprefectul județului, Sorin Arjoca, a dat asigurări că traficul rutier pe tronsonul DN 66 cuprins între Târgu-Jiu și Mănăstirea Lainici care este în prezent în reabilitare se va desfășura în condiții normale de circulație, lucrările urmând să fie finalizate până joi.

Totodată, Sucursala Regională de Transport Călători Craiova a anunțat că în data de 6 august, trenurile care circulă pe ruta Caracal-Târgu Jiu și retur vor circula suplimentar pe ruta Târgu Jiu — Lainici — Petroșani și retur, iar trenul care circulă pe ruta Cluj Napoca — Târgu Jiu — București Nord, va opri în Lainici pentru urcarea călătorilor.

Schimbarea la Față a Mântuitorului pe Muntele Tabor este una dintre cele mai mari sărbători creștine — când apostolii Săi se conving că marele lor învățător este nu numai un prooroc al lui Dumnezeu, ci și Dumnezeu adevărat. Anterior, discipolii lui Iisus văzuseră și se uimiseră de minunile Lui, considerate semne ale Dumnezeirii Sale, dar în sufletul lor ei îl considerau tot un om — un mare prooroc—, cel mai mare trimis al lui Dumnezeu în mijlocul oamenilor de până atunci. Însă, din cele petrecute pe Tabor cu prilejul Schimbării la Față, Sfinții Apostoli înțeleg că Iisus este fiul lui Dumnezeu. Evenimentul s-a petrecut în ultimul an al vieții pământești a Mântuitorului, cu câteva luni înainte de răstignirea Sa.

Sărbătoarea Schimbării la Față este considerată aceea a îndumnezeirii naturii omenești și a participării trupului trecător la bunurile veșnice, care sunt mai presus de fire. Înainte chiar de a îndeplini Mântuirea noastră prin Patimile Sale, Mântuitorul arată atunci că scopul venirii Sale în lume era tocmai să aducă pe tot omul la contemplația slavei Sale Dumnezeiești. Din acest motiv, sărbătoarea Schimbării la Față i-a atras în mod deosebit pe călugări, care și-au închinat întreaga viață căutării acestei lumini.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mister elucidat / Cine este criminalul Elenei, escorta ucisă cu cruzime în Italia

2 Așa o fi?

3 Scandalul ia amploare! Răsturnare de situație în dosarul banilor șterpeliți din fondul Direcţiei de Informaţii…

4 Jeguri ordinare! / Cîțu, o nouă numire cu cântec

5 Scuipați aici! / Căca-ne-am în ea de țară, care hrănește la sân toți șobolanii în timp ce bietul popor ia drumul…