Guvern - respectarea legii 544/2001: Bugetul, bilanțul contabil - documente cu cea mai mică frecvență la publicare

Bugetul și bilanțul contabil sunt documentele cu cea mai mică frecvență la publicare de către ministere, deși, conform legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, acestea trebuiau afișate din oficiu.

Potrivit unei situații referitoare la respectarea prevederilor legii 544/2001 publicată pe site-ul Guvernului, ministerele cu cei mai puțini indicatori ai legii respectați sunt Ministerul Energiei și cel al Tineretului și Sportului, având în vedere că cele două instituții nu au publicat până în 20 decembrie, pe lângă bugetul și bilanțul contabil, nici programul de audiențe, lista cu documente de interes public, sursele financiare.

Ministerele cu cei mai mulți indicatori respectați sunt Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne.

Printre ministerele care au publicat mai puține documente se află Ministerul Afacerilor Externe, care nu a publicat, până la 20 decembrie, atribuțiile departamentelor, programul de funcționare, programul de audiențe, numele persoanelor din minister responsabile cu difuzarea informațiilor publice, bugetul și bilanțul contabil, precum și Ministerul Agriculturii cu programele și strategiile proprii, atribuțiile departamentelor, programul de audiențe și bilanțul contabil nepublicate.

De asemenea, Ministerul Culturii nu a publicat programele și strategiile proprii, programul de audiențe, bugetul și bilanțul contabil, iar Ministerul Dezvoltării — numele persoanelor din minister responsabile cu difuzarea informațiilor publice, la fel și Ministerul Economiei care nu a publicat nici sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil.

Ministerul Educației nu a publicat programul de audiențe, sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil, iar Ministerul Transporturilor nu a publicat numele persoanelor din minister responsabile cu difuzarea informațiilor publice, bugetul și bilanțul contabil, lista cu documentele de interes public.

Potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic, afișarea tuturor categoriilor de informații prevăzute de Legea nr. 544/2001 este unul dintre obiectivele strategice. Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic a dat publicității primul set de informații centralizate la nivelul ministerelor, cu reflectarea situației afișării informațiilor din oficiu, la preluarea mandatelor miniștrilor.

"Echipa ministerului va urmări în mod constant modul în care această situație evoluează, în paralel MCPDC extinzând cadrul acestui demers prin determinarea ministerelor să afișeze și alte categorii de informații cerute insistent de societatea civilă.
În continuare, acțiunea noastră va viza prefecturile tuturor județelor, centralizare pe care o vom realiza și publica în cel mai scurt timp. Primele demersuri au inclusiv rolul de a stimula toate autoritățile publice centrale și locale, nu numai să se conformeze legii, ci să adopte un comportament realmente deschis față de cetățeni, afișând informații relevante despre deciziile luate și bugetul executat", precizează comunicatul.

Premierul Dacian Cioloș le-a solicitat, în 25 noiembrie, membrilor Guvernului să facă publice pe site-urile ministerelor documentele care nu sunt secrete sau confidențiale prin lege.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Adio, Grecia! Nu mai mergem în viața noastră!” Revoltă pe forumuri, după ce Grecia a decis să suspende tempor…

2 VIDEO Prins asupra faptului, amantul unei craiovence a fugit 3 kilometri în pielea goală, în timp ce soţul înş…

3 VIDEO Judecați voi! / Tânăr, în Centrul Vechi, despre coronavirus: „De ce să ne fie frică? Nu există, doamnă, aș…

4 „Dar manual” / Renate Weber i-a dat fetei ei 100.000 de euro

5 Manipulare ordinară a nevestei lui Cataramă / Dr. Adina Alberts, despre legea carantinei: „Nicolae Ceauşescu ar …