Guvern: În situații excepționale prefectul poate numi o persoană care să exercite atribuțiile de secretar al unei localități

Guvern: În situații excepționale prefectul poate numi o persoană care să exercite atribuțiile de secretar al unei localități

Guvernul a stabilit miercuri că, în situația excepțională în care primarul unei localități se află în imposibilitatea exercitării atribuțiilor, iar funcția de secretar al unității administrativ-teritoriale este vacantă, prefectul numește, prin ordin, o persoană care să exercite atribuțiile de secretar al localității respective.

Executivul a aprobat această reglementare printr-o ordonanță de urgență de modificare și completare a Legii administrației publice locale.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului remis AGERPRES, se instituie astfel "un mecanism temporar care să asigure gestionarea intereselor comunităților locale în situațiile de "vid de putere", apărute ca urmare a dizolvării autorității deliberative și imposibilității concomitente de exercitare a atribuțiilor de către autoritatea executivă".

"O astfel de situație concretă este în municipiul Rădăuți, unde mandatul de primar a fost suspendat până la încetarea arestării preventive (și, ulterior, a arestării la domiciliu), Consiliul Local a fost dizolvat prin hotărâre judecătorească (nemaiavând, astfel, nici viceprimar), iar funcția publică de secretar al municipiului este vacantă. Prefectul județului Suceava a semnalat la nivelul Guvernului această situație, precum și dificultățile de funcționare ce derivă din "vidul de putere"; concret, la nivelul municipiului, nu pot fi plătite salariile din învățământ, sănătate, administrație publică locală, siguranță publică, nu pot fi onorate unele angajamente ale municipalității", explică Guvernul.

Prefectul va face alegerea celui care va exercita atribuțiile de secretar al localității la propunerea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

"Persoana astfel numită va rezolva problemele curente ale comunei, orașului sau municipiului și va îndeplini funcția de ordonator principal de credite pentru activități curente până la ocuparea funcției publice de conducere de secretar . (...) Totodată, prefectul trebuie să solicite cu celeritate Agenției Naționale a Funcționarilor Publici organizarea concursului pentru ocuparea funcției de conducere de secretar al comunei, orașului sau municipiului", mai informează Executivul.

Ordonanța adoptată miercuri instituie un mecanism similar și în situațiile în care președintele consiliului județean se află în imposibilitatea exercitării funcției, iar funcția de secretar al județului este vacantă.

Potrivit Executivului, cele două numiri temporare, în situațiile excepționale prevăzute, vor fi făcute de prefect din două considerente: "prefectul este cel informat oficial în legătură cu situația juridică a primarului și a Consiliului Local și el știe când aceștia nu își mai pot exercita atribuțiile; până în anul 2005, prefectul numea în funcție, prin ordin, secretarul unităților administrativ-teritoriale, în urma promovării concursului".

Ordonanța adoptată miercuri aduce unele completări și Legii privind finanțele publice locale.

"În cazul în care consiliile locale sau județene sunt dizolvate sau în curs de dizolvare, primarii și președinții consiliilor județene pot aplica, în anul financiar în curs, ultimul buget aprobat, actualizat cu sumele repartizate, în anul curent, de la bugetul de stat sau alte bugete, cu încadrarea cheltuielilor în limita lunară de 1/12 din totalul acestui buget", precizează Guvernul.

Sursa citată argumentează că mai multe unități administrativ-teritoriale se confruntă cu situația în care bugetul local pe anul 2015 nu a fost aprobat de către consiliile locale sau județene din cauza faptului că acestea au fost dizolvate, iar autoritățile executive nu pot finanța cheltuielile. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

3 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

4 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

5 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN