Guvernul a adoptat creșterea salariului minim la 1.250 lei de la 1 mai

Guvernul a adoptat creșterea salariului minim la 1.250 lei de la 1 mai

Guvernul a adoptat proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede creșterea salariului minim de la 1.050 lei la 1.250 lei, începând cu data de 1 mai, a anunțat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

"Începem cu Hotărârea de Guvern prin care s-a adoptat salariul minim. Deciziile le știți: 1250 de lei de la 1 mai. Asta înseamnă un salariu net în plată de 917 lei de la 1 mai. (...) Vor beneficia de această măsură 1,131 milioane de salariați, marea majoritate, peste un milion, sunt din sectorul privat. Sub această formulă sunt și 39.000 de bugetari, care vor beneficia de această majorare. Am încercat prin această măsura să reducem impactul negativ secvențial pe care pe care l-ar avea o asemenea decizie asupra anumitor industrii și prin termenul pe care l-am obținut, de 1 mai, încercăm să identificăm mai bine aceste industrii și să găsim elemente de suport pentru a putea suporta, pentru a prelua această majorare salarială fără să avem un proces de concediere sau de reducere de activitate semnificativ", a spus Dan Suciu.

Acesta a precizat că există un decalaj între salariul minim și salariul mediu pe economie, iar prin această decizie de majorare a a salariului minim se încearcă reducerea acestui decalaj.

"Guvernul este preocupat de acest decalaj, de reducerea lui, dar în același timp toată lumea este conștientă că elementele de productivitatea muncii și de competitivitate în economia românească nu pot fi forțate printr-o majoare salarială abruptă. Aceasta este soluția la care s-a ajuns. Hotărârea de Guvern a fost aprobată și de la 1 mai avem acest nou salariu în plată", a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Conform unui comunicat al Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) remis, marți, AGERPRES, numărul de beneficiari ai creșterii salariului minim este de 1.131.686 persoane, din care 1.092.364 în sectorul concurențial și 39.322 în sectorul bugetar.

'Se estimează totodată că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice, prin stimularea ocupării și reducerea muncii la negru, asupra mediului de afaceri: majorarea salariului minim la 1.250 lei va conduce la un efort financiar suplimentar suportat de angajator de 1.015 lei/salariat, aferent celor șapte luni din anul 2016, din punct de vedere social: proiectul de hotărâre are un impact social important, asigurând creșterea nivelului de trai și reducerea decalajelor sociale, salariul minim lunar net al unui salariat care nu are persoane în întreținere crescând de la 777 lei la 917 lei', se menționează în comunicat.

Potrivit reprezentanților Ministerului Muncii, majorarea salariului minim urmărește îmbunătățirea ponderii acestuia în salariul mediu, astfel încât raportul dintre aceste două salarii să se apropie de 60%, procent regăsit în țările dezvoltate din Uniunea Europeană.

AGERPRES  www.agerpres.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Comentator turc de la CM, schimbat în timpul meciului după ce a rostit numele „interzis” al unei legende a Turciei

2 Un stick descoperit în anusul unui agent FSB arestat de ucraineni arată cum a ajuns Ungaria un hub al spionajului rusesc

3 Foarte interesante amănunte!

4 Lumea interlopă este în doliu

5 „Vladimir Putin a căzut pe scări și a făcut pe el”