Harris: Aveţi "oameni de fier" în procuratură care luptă cu corupţia cu o determinare impresionantă

Ambasadorul Martin Harris a declarat că a văzut "oameni de fier în procuratură", a căror determinare în lupta împotriva corupţiei este impresionantă şi că instituţiile de justiţie au stabilit un principiu important, "că nimeni nu este deasupra legii".

Harris: Aveţi "oameni de fier" în procuratură care luptă cu corupţia cu o determinare impresionantă (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Ambasadorul Marii Britanii a fost întrebat dacă în România se poate vorbi de dosare politice realizate de procuratură, aşa cum de multe ori acuză politicieni.

"Nu, eu cred că am văzut o justiţie din ce în ce mai independentă şi aveţi aici în România oameni de curaj, oameni de fier în procuratură, în Înalta Curte de Justiţie. După părerea mea, contribuţia lor la lupta cu corupţia este mult mai semnificativă decât contribuţia ambasadelor, fiindcă sunt oameni aici în România care au luptat împotriva corupţiei cu o determinare impresionantă", a răspuns Harris în emisiunea "După 20 de ani", de la Pro TV.

Ambasadorul a menţionat că în ultimii patru ani ceea ce au realizat instituţiile din justiţie "este foarte important şi foarte impresionant".

"Dacă nu greşesc, în 2011, 298 de oameni au fost condamnaţi în cazuri de corupţie datorită DNA, în 2012 - 743 şi în 2013 - 1051, oameni condamnaţi pentru corupţie. Pentru mine e greu de a spune ţara în care a fost o luptă cu corupţia atât de importantă după căderea comunismului, deci eu cred că este o dezvoltare foarte importantă pentru România, fiindcă instituţiile de justiţie au stabilit un principiu foarte important, că nimeni nu este deasupra legii", a afirmat Harris.

El a mai declarat că problema corupţiei se regăseşte în toate ţările, însă ceea ce este important este cum se răspunde la corupţie la nivelul societăţii.

"Eu cred că DNA şi ANI şi Înalta Curte de Justiţie au reacţionat în mod ferm la fenomenul de corupţie din România şi ambasada britanică a sprijinit acest efort, fiindcă este foarte important pentru noi, pentru a avea un climat de business care este potrivit pentru firmele britanice (...), dar este şi foarte important pentru a avea în România un aliant puternic şi cu perspectivă de prosperitate", a precizat Harris.

De asemenea, el a menţionat că în cei patru ani a lucrat cu mai multe guverne de la Bucureşti, de diferite culori politice şi a insistat pe cele două teme foarte importante în privinţa combaterii corupţiei şi a parteneriatului cu FMI.

Harris a menţionat că în această perioadă a observat o politică constantă, inclusiv din partea Guvernului, în privinţa combaterii corupţiei.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul șef al Departamentului Analiză din SRI anunță explozia COVID-19 în România

2 Turcescu anunță iminenta săltare a Gabrielei Firea!

3 Nou cutremur în PSD! Aproape toată Organizația Ilfov a trecut la PNL, cu primari cu tot!

4 Scandal de hărțuire sexuală la vârful PMP

5 Cum ies la iveală epoleții la PSD!!! Tatăl lui Mihai Tudose, confirmat cu coronavirus, este internat la Spital…