Hunedoara: Activiști de mediu cer stoparea tăierilor de păduri din Retezat

Hunedoara: Activiști de mediu cer stoparea tăierilor de păduri din Retezat

Câteva zeci de activiști de mediu, din mai multe orașe ale țării, s-au strâns sâmbătă la Hațeg și apoi au plecat spre Parcul Național Retezat în cadrul unei acțiuni de protest prin care au cerut oprirea tăierilor de păduri din zonele protejate. 

"Protestăm împotriva defrișărilor abuzive, atât ilegale cât și legale-acoperite cu acte, mai ales în parcurile naționale. Romsilva, care administrează parcurile naționale, le și exploatează. Nu este normal ca exploatatorul de pădure să administreze cele mai importante zone naturale protejate ale României. Avem 14 parcuri naționale, toate sunt la Romsilva și ei scot mare profit din asta", a declarat Alin Cuilă de la Asociația Altitudine din Timișoara.

În opinia sa, cadrul legislativ ar trebui modificat și pus accentul pe conservarea biodiversității și păstrarea valorilor naturale.

"Ne interesează interzicerea totală a tăierilor din zonele protejate. Protestul nostru are legătură cu natura, cu viața, cu ceea ce lăsăm urmașilor noștri", a afirmat un bărbat venit la protest din București.

Protestul a dorit să atragă atenția și asupra construcției de microhidrocentrale pe Râul Alb, din Retezat, apreciat ca fiind unul dintre puținele din România pe care omul nu a intervenit direct.

"În Retezat, cel puțin zece afluenți au fost captați în barajul Gura Apei. Au mai rămas puține râuri pe care nu s-a intervenit. Valea Râului Alb este una dintre puținele neatinse", a explicat un alt activist de mediu.

Activiștii de mediu și-au organizat acțiunea pe o rețea de socializare, iar locul de întâlnire a fost în parcarea unui supermarket din Hațeg, acolo unde au venit militanți din București, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Alba Iulia și Mangalia, după cum a precizat Alex Alexe, unul dintre inițiatorii protestului.

Protestatarii au plecat apoi, cu mașinile, spre Parcul Național Retezat, în zona refugiului montan Cârnic, una dintre porțile de intrare în aria protejată, acolo unde activiștii mediu susțin că în anii trecuți au fost efectuate tăieri masive de copaci.

În urmă cu o săptămână, în satul Coroiești, de pe valea Râului Alb, a avut loc un conflict spontan între un grup de activiști de mediu și reprezentanții unei firme din Deva care intenționează să construiască o microhidrocentrală în zonă.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a deschis o anchetă în acest caz, după ce un bărbat care venise cu reprezentanții investitorului a fost rănit grav și este internat în spital. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

2 China profită de slăbiciunea Rusiei și urmărește un nou obiectiv. Kremlinul este neputincios

3 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

4 VIDEO „O soluție foarte ieftină” / Încălzirea globală poate fi inversată prin reînghețarea polilor

5 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene