Hunedoara: Victimele celui mai grav accident de muncă din istoria mineritului, comemorate la Livezeni

Hunedoara: Victimele celui mai grav accident de muncă din istoria mineritului, comemorate la Livezeni

Victimele celui mai grav accident de muncă din istoria mineritului românesc au fost comemorate vineri la Mina Livezeni din Valea Jiului, la împlinirea a 34 de ani de când în subteranul exploatării miniere și-au pierdut viața 53 de mineri și militari în termen, iar 27 de angajați au fost răniți grav.

La slujba de pomenire oficiată la troița din curtea minei au luat parte peste o sută de persoane, printre care s-au numărat rude și colegi ai celor dispăruți, mineri și reprezentanți ai autorităților.

"Trebuie evitate asemenea momente pe viitor. Noi luptăm și ne dăm toată silința ca aceste tragedii să dispară cu totul din mineritul Văii Jiului", a declarat directorul Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, Nicolae Drăgoi.

Accidentul colectiv de muncă de la Mina Livezeni a avut loc pe 29 noiembrie 1980, în urma a două explozii produse în subteran pierzându-și viața 38 de mineri și 15 militari în termen. Alți 27 de mineri au fost răniți grav și au fost internați în spital. Tragedia a avut loc pe fondul nerespectării normelor minime de securitate a muncii și acumulării de gaz metan în subteran.

Cu toată amploarea acestui accident de muncă, autoritățile de la acea vreme au comunicat oficial doar 49 de morți pentru a nu fi nevoite să declare stare de doliu național.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...