Închisoare cu suspendare pentru profesorul care a organizat tabăra de la Buşteni unde a murit o fată

Închisoare cu suspendare pentru profesorul care a organizat tabăra de la Buşteni unde a murit o fată

Profesorul care în 2013 a organizat la Buşteni tabăra unde o fată de 13 ani a murit după ce a căzut de la etaj şi care a fost condamnat iniţial la un an şi jumătate de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă a primit, la recurs, doi ani de închisoare cu suspendare, decizia fiind definitivă.

Profesorul Mircea Lascu, organizatorul taberei în care o elevă de 13 ani din Bucureşti, olimpică la matematică, a murit după ce a căzut de la etajul vilei în care era cazată, în staţiunea Buşteni, a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel Piteşti, la doi ani de închisoare cu suspendare.

Prin sentinţa pronunţată joi, magistraţii Curţii de Apel Piteşti majorează pedeapsa de un an şi jumătate stabilită iniţial de Judecătoria Sinaia, însă dispune suspendarea executării pedepsei cu un termen de încercare de patru ani, în condiţiile în care instanţa de fond stabilise o pedeapsă cu executare.

De asemenea, magistraţii Curţii de Apel Ploieşti dispun interzicerea organizării de tabere de studiu şi a altor activităţi similare de către profesorul Mircea Lascu şi majorează cuantumul daunelor morale la plata cărora acesta a fost obligat în solidar cu partea responsabilă civilmente, Asociaţia Math Time Zalău.

Astfel, instanţa dispune ca părinţii fetiţei moarte să primească suma de 90.000 lei daune morale, şi nu 60.000 de lei, cum stabilise instanţa de fond.

Decizia Curţii de Apel Ploieşti este definitivă.

La începutul lunii ianuarie 2013, o adolescentă de 13 ani, elevă în clasa a VII-a la Şcoala nr. 56 "Jose Marti" din Bucureşti, care se afla în tabăra de la Buşteni organizată de profesorul Mircea Lascu, a fost găsită în apropierea zidului vilei unde era cazată, în comă profundă şi şoc hipotermic, cu o temperatură a corpului de 19,5 grade.

Fata, care avea politraumatisme ca urmare a căderii de la înălţime, a fost transportată la spitalul din Sinaia. La scurt timp după ce a fost adusă la spital, eleva a făcut stop cardio-respirator, medicii reuşind să-i repornească inima după câteva ore de masaj cardiac extern. Fata a murit însă după ce a făcut un nou stop cardio-respirator. Necropsia a arătat că tânăra avea o alcoolemie mare în momentul în care a căzut de la etaj.

Adolescenta se afla împreună cu alţi 21 de elevi olimpici la matematică în tabăra organizată de o asociaţie nonprofit care aparţine profesorului pensionar Mircea Lascu din Zalău. Profesorul s-a retras din învăţământ în 1993 pentru a se ocupa de editura pe care a înfiinţat-o - Gil -, el fiind cunoscut pentru iniţiative de promovare a performanţelor copiilor. La tabăra de la Buşteni au fost acceptaţi elevi din clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a şi a X-a, însoţiţi de cadre didactice, programul incluzând zilnic şase ore de matematică, nivel avansat, pentru fiecare copil părinţii plătind 1.500 de lei.

În februarie 2013, profesorul a fost pus sub urmărire penală, el fiind acuzat de omor din culpă.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...