Incubator de 10.000 euro donat Spitalului 'Grigore Alexandrescu' de Organizația Salvați Copiii

Incubator de 10.000 euro donat Spitalului 'Grigore Alexandrescu' de Organizația Salvați Copiii

Organizația Salvați Copiii România a dotat joi Secția de terapie intensivă neonatală a Spitalului "Grigore Alexandrescu" cu un incubator de ultimă generație, în cadrul campaniei de reducere a mortalității infantile "Bun venit pe lume!".

Foto: (c) Angelo BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Acțiunea a avut loc în urma unei campanii de strângere de fonduri ce a durat doar două luni și la finalul căreia, mulțumită donatorilor, s-a reușit achiziția unui aparat în valoare de 10.000 de euro.

"Mai mult de jumătate dintre cei 180-200 de pacienți sunt prematuri. Aceste incubator ne ajută, pentru că cele pe care le avem sunt deja de minim 7 ani în serviciu ceea ce înseamnă destul de mult pentru un echipament care merge zi de zi. În total avem șase incubatoare dar dacă spațiul ne va permite vom putea pune și mai multe. Pentru noi, primirea acestui incubator înseamnă oportunitatea de a trata un număr mai mare de cazuri, pe care adesea nu le puteam primi din cauza supraaglomerării. Avem aici, de exemplu, copii cu greutate mai mică de un kilogram, care, pentru a căpăta suficiente forțe, ajung să stea luni de zile într-un incubator, timp în care aparatul este indisponibilizat, neputând fi folosit în îngrijirea altor bebeluși", a declarat Ana-Maria Brădeanu, medic neonatolog la Spitalul 'Grigore Alexandrescu'.

Președintele executiv al Organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, a subliniat că deși există o dotare mai modernă la Spitalul "Grigore Alexandrescu", aceasta este insuficientă întrucât aici vin foarte multe cazuri din toată țara de copii cu malformații grave care necesită intervenții chirurgicale imediat după naștere.

"Pe an sunt cam 200 de cazuri care sunt îngrijite aici. O secție supraaglomerată și mai ales o secție de terapie intensivă face ca medicii să ajungă adesea în situația de a alege între copiii cărora li se va acorda o șansă în plus la supraviețuire. În general, noi ne îndreptăm atenția spre spitalele care duc lipsuri mari de aparatură modernă, care lucrează în continuare cu echipamente de 20-30 de ani. La Grigore Alexandrescu situația a fost diferită: aici echipamentele sunt încă relativ noi, însă într-un număr disproporționat de mic raportat la nevoile reale ale micilor pacienți. Le mulțumim susținătorilor noștri pentru că au venit în întâmpinarea nevoilor personalului medical excepțional de aici și s-au mobilizat într-un timp atât de scurt", a spus Gabriela Alexandrescu.

Cea care a atras atenția asupra situației de la Spitalul de copii 'Grigore Alexandrescu' a fost creatoarea de modă Rita Mureșan, care a ajuns aici într-un context personal și a fost impresionată de volumul de muncă din Secția de neonatologie și de raportul disproporționat dintre numărul de cazuri și aparatura existentă.

"Este o împlinire să văd cum, la doar câteva luni de când m-am adresat prietenilor de la Salvați Copiii, incubatorul este aici, gata să fie instalat și să contribuie la salvarea atâtor bebeluși ajunși în situații de viață și de moarte", a declarat creatoarea, prezentă și ea la eveniment.

Amalia Năstase, ambasadoarea programului de reducere a mortalității infantile, a susținut că programul reprezintă o adevărată reușită.

AGERPRES/(A/AS-autor: Roberto Stan, editor: Antonia Niță)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”