Insistența Elenei Udrea pentru finanțarea Galei Bute crease nemulțumiri în rândul funcționarilor MDRT (surse)

Insistența Elenei Udrea pentru finanțarea Galei Bute crease nemulțumiri în rândul funcționarilor MDRT (surse)

Insistența cu care ministrul Elena Udrea cerea, în anul 2011, găsirea unor soluții pentru finanțarea Galei Bute, a creat la acea vreme nemulțumiri în rândul funcționarilor din Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), conform unor surse judiciare.

La negocierile desfășurate la sediul ministerului în prima parte a anului 2011, Rudel Obreja ar fi solicitat inițial ca MDRT să achite toate cheltuielile de organizare a galei, adică aproximativ 3,5 milioane euro. El a motivat solicitarea prin faptul că un contract de promovare nu îi poate acoperi cheltuielile.

Conform acelorași surse, funcționarii din minister nu au fost de acord cu această solicitare, astfel că ministrul Elena Udrea a cerut identificarea unei soluții care să permită, totuși, organizarea evenimentului. În acest context, Rudel Obreja a venit cu un document de estimare a valorii comerciale a expunerii brandului de turism al României la Gala Bute, în care se menționa aceeași valoare, de 3,5 milioane de euro.

Întrucât angajații MDRT au considerat că și această valoare este inacceptabilă, în perioada martie — iunie 2011 au fost organizate numeroase ședințe, la unele dintre acestea participând atât ministrul Udrea Elena, cât și Rudel Obreja. Din declarațiile unor martori reiese că Rudel Obreja insista ca ministerul să-i finanțeze gala, invocând acordul Elenei Udrea, în timp ce reprezentanții compartimentelor de specialitate se opuneau.

Conform acelorași surse, martorii au declarat că insistența conducerii ministerului pentru a găsi soluții în acest caz crease nemulțumire în rândul funcționarilor. După ce a fost prezentată conducerii ministerului o notă de informare în care erau expuse motivele pentru care MDRT nu putea asigura finanțarea galei, au avut loc noi discuții, convenindu-se asupra valorii de 2 milioane de euro pentru serviciile de promovare care urmau să fie cuprinse în contract.

Din declarațiile martorilor a mai rezultat că scopul real al contractului a fost de a justifica o sumă apropiată de cheltuielile de organizare a galei, bugetul fiind stabilit pe căi informale anterior declanșării procedurii de achiziție, fără a avea în vedere nevoile de promovare ale ministerului, ci nevoile organizatorului, firma Europlus Computers SRL, deținută de Rudel Obreja.

Procurorul general Tiberiu Nițu a trimis luni Camerei Deputaților cererea DNA de începere a urmăririi penale față de Elena Udrea, deputat și fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 — 2012 pentru evenimentul Gala Bute. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”