Instanța amână decizia pe cererea de redeschidere a urmăririi penale pe numele lui Băsescu

Instanța amână decizia pe cererea de redeschidere a urmăririi penale pe numele lui Băsescu

Judecătoria Sectorului 5 a amânat miercuri, pentru 21 octombrie, pronunțarea unei decizii în cazul cererii Parchetului General de confirmare a redeschiderii urmăririi penale pe numele fostului președinte Traian Băsescu în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak. Traian Băsescu s-a prezentat miercuri în instanță, unde a declarat că solicitarea Parchetului de redeschidere a acestui dosar este "o palmă pentru România".

"Când se aduce în spațiul public ideea că un șef de stat, în colaborare cu un general american, a putut să fure bani, iar autoritățile române fac un spectacol din lucrul acesta, nu prinde bine României", a spus Băsescu, la ieșirea din sediul judecătoriei.

Fostul președinte a adăugat că va solicita Parchetului să fie audiat cât mai repede, negând toate acuzațiile care i se aduc.

"Am respins orice afirmație a lui Vadim Tudor cu privire la însușirea unor sume. De asemenea, am arătat judecătoarei că operațiunea a fost desfășurată de serviciile secrete ale României, SIE, SRI și serviciile Armatei, noi având trupe în Irak. De asemenea, am cerut Parchetului General, în cazul în care se va decide redeschiderea dosarului, să mă audieze foarte rapid, pentru că a trena în spațiul public o astfel de suspiciune este defavorabilă inclusiv pentru România. Să presupui că un șef de stat și-a însușit din banii alocați unei operațiuni în afara teritoriului național este inadmisibil. (...)'', a declarat Băsescu.

Acest dosar a fost deschis după ce Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuza pe Traian Băsescu și pe președintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că și-au însușit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnaliști români răpiți în Irak în anul 2005.

În plângerea penală depusă la Parchet, Vadim Tudor aducea ca argumente afirmațiile făcute într-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, și anume că din suma plătită de statul român pentru eliberarea jurnaliștilor ar fi dispărut 4 milioane de euro. Potrivit lui Nastasiu, autoritățile de la București ar fi trimis la Bagdad, prin intermediul SIE și cu implicarea lui Traian Băsescu, aproximativ 12 — 13 milioane de euro, însă răpitorii ar fi primit doar 9 milioane de euro. El îl acuza pe Traian Băsescu că a clasificat pentru 50 de ani documentele despre negocierile din Irak și suma reală plătită răpitorilor.

Inițial, dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 5, care și-a declinat competența în acest caz pe 28 mai 2015. Cauza a ajuns apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care a retrimis dosarul la Judecătoria Sectorului 5. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina