Instituţiile statului în care românii au cea mai mare încredere: Armata, Jandarmeria, SRI şi DNA.

Instituţiile statului în care românii au cea mai mare încredere: Armata, Jandarmeria, SRI şi DNA.

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research pentru Adevărul dintre instituţiile statului, pe primele locuri în preferinţele româniilor sunt Armata, Jandarmeria, SRI şi DNA. În ochii cetăţenilor au scăzut Preşedinţia, Guvernul, Parlamentul, dar şi băncile. Astfel, în topul preferinţelor românilor se clasează instituţiile care luptă împotriva corupţiei, printre care Armata cu un procent de 67,6% (faţă de 66,1% în mai) şi este urmată de către Jandarmerie, SRI, DNA, BNR, Poliţia, SIE şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI). SRI, instituţie condusă de George Maior, beneficiază de mai multă încredere decât Banca Naţională a României, condusă de Mugur Isărescu.

Studiul a fost realizat în perioada 1-6 iulie 2014, pe un eşantion de 1.055 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, scrie Adevărul.ro.

Potrivit cifrelor pentru luna iulie 2014, Preşedinţia, Guvernul, Parlamentul sunt în scădere la capitolul încredere (procentele cumulează încredere multă şi foarte multă din totalul populaţiei fără non-răspunsuri): Primăriile – 40,9% (39,6% în mai 2014), Curtea Constituţională – 31,2% (29,8% în mai), Consiliile Judeţene – 29,6% (28,8% mai), Guvernul – 28,6% (29,2% în mai), Preşedinţia – 20,2% (21,8% în mai), Parlamentul – 16,5% (17,6% în mai), partidele politice – 12,5% (10,5% în mai).

„Primăriile şi consiliile judeţene revin la imaginea lor de instituţii mai degrabă politico-administrative decât politice – în sensul de producătoare de voturi –, odată ce alegerile europarlamentare au fost lăsate în urmă”, spune Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP Research.

Cât despre posibilitatea ca ţara noastră să se îndrepte spre o zonă economică sau politică mai bună, doar 21,4% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie bună, în timp ce 69,1% dintre oameni sunt de părere că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar 9,5% nu ştiu sau nu răspund.

Românii nu au încredere în bănci, însă sprijină Biserica

În luna mai, Biserica a primit un procent de 62% (procente din totalul populaţiei fără non-răspunsuri), iar pe ultimele locuri se clasează patronatele şi băncile. ”Prezenţa patronatelor şi a băncilor la coada clasamentului continuă şi ne arată că economia este încă departe de a fi funcţională din punct de vedere al vieţii de zi cu zi”, adaugă Darie Cristea, coordonator programe INSCOP.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...