Întâlnire Thompson-Cazanciuc pe tema MCV la Palatul Victoria (surse)

Întâlnire Thompson-Cazanciuc pe tema MCV la Palatul Victoria (surse)

Însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite la București, Dean Thompson, a discutat marți la Palatul Victoria cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, despre progresele înregistrate în justiție în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), au anunțat surse politice pentru AGERPRES.

Aceleași surse spun că în atenția celor doi oficiali a fost și necesitatea modificării Codului penal, astfel încât prevederile declarate neconstituționale referitoare la controlul judiciar să fie clarificate printr-o ordonanță de urgență.

Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat ca nefiind constituționale normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar și ale controlului judiciar pe cauțiune pentru perioade nelimitate.

CCR a luat în dezbatere joi o excepție de neconstituționalitate a dispozițiilor art.211-217 din Codul de procedură penală care reglementează măsurile preventive ale controlului judiciar și ale controlului judiciar pe cauțiune.

Potrivit unui comunicat al CCR, în urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.211-217 din Codul de procedură penală sunt neconstituționale, întrucât încalcă art.53 din Constituție referitor la restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale cu raportare la libertatea individuală (art.23), la libera circulație (art.25) și la viața intimă, familială și privată (art.26).

"În pronunțarea acestei soluții, Curtea a constatat că, deși noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar și controlul judiciar pe cauțiune, nu prevede durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri. Or, caracterul excepțional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a reținut că normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar și ale controlului judiciar pe cauțiune pentru perioade nelimitate contravin exigențelor art.53 din Constituție", declară CCR.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat Curtea Constituțională, Judecătoria Satu-Mare — Secția penală.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...