INUNDAŢII în ţară: Drumuri blocate şi zeci de localităţi afectate. CODUL PORTOCALIU de inundaţii, prelungit/COD ROȘU în Gorj și Vâlcea

INUNDAŢII în ţară: Drumuri blocate şi zeci de localităţi afectate. CODUL PORTOCALIU de inundaţii, prelungit/COD ROȘU în Gorj și Vâlcea

UPDATE: Hidrologii au instituit o avertizare cod roșu de inundații pe râurile Gilort, Lotru, cursul superior al Olteţului şi afluentul său Cerna, din judeţele Gorj şi Vâlcea, valabilă marţi de la 14.15 până la 23.00. Potrivit avertizării, ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore şi a celor estimate, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de pericol, pe Gilort amonte de staţia hidrologică Tg. Cărbuneşti (judeţul Gorj), pe râul Lotru (judeţul Vâlcea), pe cursul superior al Olteţului şi pe afluentul său Cerna (judeţele Gorj şi Vâlcea).

În cele două județe situația este deja disperată,  autoritățile trimițând trei elicoptere ale Ministerului Administrației și Internelor pentru salvarea persoanelor izolate din cauza viiturilor în localităţile Novaci, Vaideeni şi Brezoi, informează oficiali MAI.

 Codul portocaliu de inundaţii a fost prelungit până miercuri după-amiază, pe râuri din nouă judeţe, unde se pot produce inundaţii locale, ca urmare a scurgerilor pe versanţi şi a viiturilor rapide. În Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova zeci de localităţi au fost afectate, drumuri naţionale şi judeţene au fost blocate, iar gospodăriile oamenilor au fost inundate.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o nouă avertizare cod portocaliu şi cod galben, valabilă de marţi, ora 13.00, până miercuri, la ora 14.00, pentru râuri din bazinele hidrogafice Desnăţui, Jiu, Olt, Vedea, Argeş şi Ialomiţa.

Potrivit noii avertizări, vor fi sub cod portocaliu râurile din bazinele hidrografice Jiul de Est şi afluenţii de stânga ai Jiului, Jiu pe sectorul aval de confluenţa Gilort cu amonte Podari, râuri aferente judeţelor Hunedoara, Gorj şi Dolj, afluenţii Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Vâlcea, Olt şi Argeş, bazinul superior al Vedei (Vedea amonte S.H. Văleni şi Teleorman amonte S.H. Tătărăştii de Sus) - judeţele Olt, Argeş şi Teleorman şi ceilalţi afluenţi ai râului Vedea din judeţul Teleorman, bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa în sectorul afalt în aval de confluenţa Cricovul Dulce - acumularea Dridu (judeţele Dâmboviţa şi Ilfov).

De asemenea, până miercuri, la ora 14.00, vor fi sub avertizare cod galben de inundaţii râurile din bazinele hidrografice Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu în amonte de confluenţa cu Gilort, Jiu sector aval Răcari, afluenţii de dreapta ai Jiului (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), afluenţii Oltului din judeţul Sibiu, Vedea în sectorul aval Văleni (judeţul Teleorman), Teleorman în aval de Tătărăştii de Sus (judeţul Teleorman), Dâmboviţa, pe cursul mijlociu (judeţul Dâmboviţa), Neajlov, Sabar şi alte râuri mici din bazinul Argeşului (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov), Ialomiţa amonte confluenţă cu Cricovul Dulce şi afluenţii mici din judeţele Dâmboviţa şi Prahova.

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale se pot produce şi în alte bazine hidrografice din judeţele Cluj, Alba, Sibiu şi Prahova.

Meteorologii au prelungit până marţi, la ora 22.00, codul galben de ploi şi vijelii în judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Vâlcea, Sibiu, Alba şi Cluj.

În cele opt judeţe avertizate cu cod galben vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 30-40 de litri pe metru pătrat.

Vâlcea: Două drumuri naţionale şi un drum judeţean, blocate marţi după-amiază din cauza aluviunilor

Două drumuri naţionale şi un drum judeţean sunt complet închise traficului rutier, marţi după-amiază, din cauza aluviunilor strânse pe carosabil care fac imposibilă circulaţia în siguranţă a autovehiculelor, ploile torenţiale continuând să producă inundaţii în mai multe localităţi din judeţ.

Conform datelor furnizate de către reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, marţi după-amiază au fost închise circulaţiei rutiere drumul naţional 7 A care face legătura între staţiunea Voineasa şi localitatea Brezoi, drumul naţional 65 C care leagă localitatea Măldăreşti de Horezu şi drumul judeţean 676, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia de a închide cele trei drumuri a fost luată din cauza aluviunilor strânse pe carosabil, care fac imposibilă circulaţia în siguranţă a autovehiculelor. De altfel, pe DN 7 A Voineasa - Brezoi traficul rutier era parţial restricţionat, încă de duminică, după ce de pe versanţi au căzut pietre, un sens de mers fiind blocat.

De asemenea, este pentru a doua oară în ultimele 24 de ore când DN 65 C este închis circulaţiei, acest tronson fiind blocat pentru o perioadă şi în cursul zilei de duminică, pe raza localităţii Măldăreşti, iar traficul fiind redirecţionat pe un drum comunal.

Ploile torenţiale continuă să provoace inundaţii, marţi după-amiază, în mai multe zone din judeţul Vâlcea, fiind afectate localităţile Drăgăşani, Drăgoeşti, Roşiile, Vaideeni, Lăpuşata şi Copăceni.

Argeş: 13 localităţi afectate de ploile torenţiale, subsolul Centrului de transfuzii Piteşti inundat

Un număr de 13 localităţi ale judeţului Argeş au fost inundate în urma precipitaţiilor abundente din ultimele două zile, bilanţul prezentat de Prefectura Argeş arătând că printre obiectivele afectate se numără Centrul de transfuzii din Piteşti, dar şi o magistrală de gaze aparţinând Transgaz.

Potrivit datelor prezentate, marţi, într-o conferinţă de presă de către prefectul judeţului Argeş, Mihail Oprescu, un număr de 13 localităţi au fost afectate în urma precipitaţiilor abundente din ultimele două zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, au fost inundate nouă case şi 30 de curţi şi anexe gospodăreşti din Piteşti, Ştefăneşti, Călineşti, Topoloveni, Stolnici, Leordeni, Mihăieşti, Corbeni, Bascov, Bradu, Căteasca, Arefu şi Dragoslavele.

Printre obiectivele afectate se numără Centrul de transfuzii din Piteşti, al cărui subsol a fost inundat, dar şi o magistrală a companiei Transgaz, care a fost avariată în comuna Valea Danului, alimentarea pe acest gazoduct fiind oprită.

Viiturile au avariat, de asemenea, un drum comunal şi două gabioane, unul la Mihăieşti şi altul pe un drum forestier la Corbeni. În cele două zile în care judeţul Argeş s-a aflat sub avertizări meteorologice şi hidrologice, peste 2.000 de familii au rămas fără alimentare cu electricitate din cauza avariilor produse pe reţeaua de alimentare, marţi nefiind alimentaţi peste 600 de consumatori şi localităţile Arefu, Cotmeana, Oarja, Nucşoara şi Săpata, unde şapte echipe ale furnizorului de energie electrică se află pe teren, lucrând la remedierea avariilor.

În ultimele ore, echipajele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş au intervenit la Câmpulung şi Topoloveni pentru degajarea a doi copaci dezrădăcinaţi, pomii fiind tăiaţi întrucât exista riscul ca aceştia să se prăbuşească. De asemenea, pompierii au intervenit în mai multe localităţi pentru evacuarea apei din curţi şi case inundate.

Dâmboviţa: Restricţii pe mai multe drumuri din cauza aluviunilor şi a căderilor de copaci şi pietre

Mai multe tronsoane de drumuri din judeţul Dâmboviţa au fost afectate din cauza furtunilor din noaptea de luni spre marţi în urma cărora pe carosabil au căzut pietre şi copaci, o alunecare de teren modificând cursul unui pârâu.

Conform datelor făcute publice de Prefectura Dâmboviţa, în urma fenomenelor meteorologice din noaptea de luni spre marţi circulaţia pe drumul naţional 71 între Târgovişte şi staţiunea Sinaia a fost parţial restricţionată, după ce aluviunile căzute de pe versanţi au îngreunat traficul rutier pe o distanţă de aproximativ 30 de metri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Şi alte tronsoane de drumuri au fost afectate ca urmare a ploilor şi a căderilor de copaci. Astfel, traficul rutier a fost restricţionat pe drumurile comunale 6 şi 124 din comuna Vişineşti, unde mai mulţi copaci au căzut pe carosabil, iar tronsoane de drum au fost acoperite de aluviuni. Tot în Vişineşti, drumul judeţean 710B este parţial blocat, circulându-se pe un singur sens pe mai multe tronsoane, după ce pârâul Cricovul Dulce s-a revărsat ca urmare a debitului foarte are al precipitaţiilor.

Ploile torenţiale au provocat, de asemenea, inundaţii în mai multe localităţi. La Vişineşti, patru gospodării din satul Sultani au fost inundate în cursul nopţii, iar spre dimineaţă apele s-au retras, urmând ca autorităţile locale să facă o evaluare a pagubelor.

În comuna Iedera, 15 gospodării au fost inundate de torentele formate pe versanţi în urma ploii abundente, iar în oraşul Pucioasa o locuinţă şi două gospodării au fost inundate după ce pârâul Bizdidel a ieşit din matcă şi s-au produs scurgeri de pe versaţi.

Conform Prefecturii Dâmboviţa, pârâul Ruda şi-a modificat cursul în ultimele ore din cauza unei alunecări de teren produse în comuna Iedera.

Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa şi drumarii au acţionat în zonele afectate pentru limitarea efectelor inundaţiilor.

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat atenţionarea meteorologică cod galben, valabilă şi pentru judeţul Dâmboviţa, pentru intervalul 29 iulie (ora 10.00) - 29 iulie (ora 22.00), fenomenele vizate fiind instabilitate atmosferică accentuată.

Şapte localităţi din judeţul Prahova, afectate de ploile torenţiale din ultimele ore

Trei oraşe şi patru comune ale judeţului Prahova au fost afectate de ploile torenţiale din ultimele ore, cea mai afectată fiind comuna Proviţa de Jos, unde mai multe tronsoane de drum, poduri şi maşini au fost avariate, câteva podeţe au fost luate de viituri, iar mai multe animale au murit înecate.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, ploaia torenţială din noaptea de luni spre marţi a provocat pagube materiale în oraşele Sinaia, Breaza şi Comarnic şi în patru comune ale judeţului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La Breaza au fost inundate trei curţi şi două case, la Comarnic apa a intrat într-o locuinţă, un beci şi două curţi, iar la Sinaia o gospodărie a fost inundată.

Cea mai afectată dintre localităţile în care s-au produs inundaţii ca urmare a precipitaţiilor abundente este comuna Proviţa de Jos. Conform bilanţului făcut public de ISU Prahova, în această comună un beci şi trei curţi au fost inundate, patru animale au murit luate de viitură, iar şase autoturisme au fost avariate, fără a se înregistra victime omeneşti.

De asemenea, la Proviţa de Jos infrastructura a fost grav afectată de viituri, cinci podeţe fiind fie avariate, fie complet distruse, mai multe drumuri comunale şi săteşti fiind avariate sau acoperite de aluviuni, iar şapte poduri fiind colmatate de aluviuni şi arbori rupţi de viitură, dintre care un pod din satul Drăgăneasa este avariat în proporţie de 80 la sută.

Viitura puternică ce a lovit această localitate a afectat parţial două construcţii şi a inundat zece hectare de teren agricol.

În comuna Proviţa de Sus, două autoturisme au fost avariate, iar un copac doborât de vânt a căzut pe o punte pietonală, în timp ce în comuna Poiana Câmpina două locuinţe au fost inundate şi trei autoturisme au fost luate de viitură, unul fiind avariat.

Vântul puternic a doborât doi stâlpi de medie tensiune care au căzut în albia râului Proviţa şi a produs mai multe avarii pe reţeaua de alimentare cu energie electrică, în urma cărora peste 420 de familii din comuna Măgureni au rămas fără alimentare cu electricitate.

Vâlcea: Un bătrân care ar fi fost luat de o viitură este căutat de autorităţi şi voluntari

Un bătrân în vârstă de 71 de ani, din localitatea vâlceană Stroeşti, a fost dat dispărut şi este căutat de pompieri, jandarmi şi voluntari, autorităţile presupunând că bărbatul a fost luat de o viitură puternică venită pe pârâul Aninoasa, care a distrus mai multe podeţe peste acest curs de apă.

Potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, autorităţile din acest judeţ au fost anunţate despre dispariţia unui bătrân de 71 de ani, din localitatea Stroeşti, despre care localnicii bănuiesc că ar fi fost luat de viitură, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Bătrânul a dispărut în cursul zilei de luni şi, deşi nimeni nu l-a văzut pe acesta căzând în apă, localnicii presupun că a fost luat de apele umflate ale pârâului Aninoasa, ape care au distrus mai multe podeţe amplasate peste acest pârâu.

Voluntarii din localitate l-au căutat, luni, până la lăsarea întunericului, iar marţi au început acţiunea de căutare a bărbatului şi militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea dar şi jandarmi.

Tot în judeţul Vâlcea, în localitatea Băbeni, mai multe gospodării şi terenuri agricole au fost inundate după ce apele pârâului Stăncălău s-ar revărsat şi au rupt un dig.

Potrivit autorităţilor locale, cel mai afectat este satul Valea Mare, unde apa a intrat în zece curţi, afectând grădinile şi unde peste o sută de hectare de teren agricol au fost inundate.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro