Iohannis: Boala sistemului de Educație este reformita cronică

Iohannis: Boala sistemului de Educație este reformita cronică

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că boala de care suferă sistemul de Educație este "reformita cronică" și nu lipsa de reforme.

"În următorii doi ani îmi doresc ca întreaga societate să devină parte a unui exercițiu de imaginație — cum ne dorim să arate școala românească pentru a putea educa românii de mâine. Îmi doresc o reformă autentică, o schimbare profundă fiindcă, din păcate, boala sistemului de Educație românesc nu este lipsa de reformă, ci reformita cronică de care suferă de la revoluție încoace. Am avut mulți, foarte mulți miniștri ai Educației și fiecare a încercat o reformă sau chiar două. Ceea ce nu-mi doresc este o reformă formală și ceea ce îmi doresc este o dezbatere publică largă, de lungă durată, urmată de schimbări profunde, care pot fi motivate și care dau rezultate", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la semnarea Convenției ONU cu privire la drepturile copilului.

El a adăugat că societatea românească trece printr-o perioadă de maturizare democratică.

"Mulți tineri încep să își dorească mai mult de la cei care îi reprezintă, ceea ce este o condiție esențială de funcționare a unui sistem democratic. Eu sper ca dorința dumneavoastră de implicare de acum să se păstreze și în etapa maturizării. Avem nevoie de cetățeni activi în politică, în societatea civilă, în comunitățile locale și în toate instituțiile și organizațiile din România. De aceea, dorința voastră de a fi auziți este complet îndreptățită și trebuie stimulată, sprijinită și promovată în școală și în societate", a afirmat șeful statului, la evenimentul organizat cu participarea a 120 de copii.

Potrivit președintelui Iohannis, contribuția tinerilor este esențială pentru ca viziunea Educației pentru România de mâine să fie una solidă, ambițioasă și pe termen lung.

"Entuziasmul, lipsa de limitări de toate tipurile, imaginația și familiaritatea cu lumea tehnologiei moderne, pe care cu certitudine noile generații le au în doze mari, sunt esențiale pentru o viziune asupra Educației racordată la realitate", a spus el.

Șeful statului a afirmat că își dorește ca principiile care stau la baza Convenției cu privire la drepturile copiilor — non-discriminarea, urmărirea celor mai bune interese ale copilului, dreptul la viață, supraviețuire și dezvoltare și respectul față de părerile copilului — să stea la baza deciziilor politice și administrative.

"Astăzi, la aniversarea a 25 de ani de la semnarea Convenției cu privire la drepturile copilului, vreau să reafirm respectarea și garantarea prevederilor sale pentru toți copiii aflați pe teritoriul României, indiferent de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică, în măsura în care este, naționalitate, apartenență etnică sau origine socială, de situația materială, incapacitatea fizică, de statutul la naștere sau de statutul dobândit al copilului ori al părinților", a declarat Iohannis. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...