Iohannis: Inițiativa privind cinstirea memoriei lui Avram Iancu, o ideee bună, dar trebuie să respecte anumite cerințe

Iohannis: Inițiativa privind cinstirea memoriei lui Avram Iancu, o ideee bună, dar trebuie să respecte anumite cerințe

Președintele Klaus Iohannis precizează că susține inițiativa de cinstire a memoriei lui Avram Iancu prin conferirea titlului de erou național, însă subliniază că pentru a fi promulgată trebuie să respecte anumite cerințe și criterii procedurale și de tehnică legislativă, potrivit Administrației Prezidențiale.

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, susține inițiativa de cinstire a memoriei lui Avram Iancu prin conferirea titlului de erou național și consideră ideea ca fiind foarte bună. Pentru ca legea să poată fi însă promulgată este nevoie ca textul ei să respecte anumite cerințe și criterii de natură procedurală și de tehnică legislativă", arată Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, șeful statului are convingerea că în urma trimiterii legii spre reexaminare Parlamentului vor fi efectuate modificările necesare pentru îndeplinirea criteriilor de promulgare.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat miercuri Parlamentului reexaminarea Legii pentru conferirea titlului de "Erou al Națiunii Române" lui Avram Iancu pentru viața închinată și jertfită spre propășirea neamului românesc.

Potrivit articolului unic al legii transmise la promulgare, pentru cinstirea în mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, cu merite excepționale în afirmarea identității și a drepturilor naționale pe teritoriul strămoșesc, se conferă fostului conducător al revoluției române din 1848-1849 din Transilvania titlul de "Erou al Națiunii Române".

"Considerăm că recunoștința și respectul pe care le impun o personalitate de amplitudinea celei a lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic, și cu atât mai puțin politic, în argumente de natură să impună și să justifice instituirea unui regim juridic intuitu personae, consacrat prin lege întrucât, într-o asemenea situație, legea și-ar pierde rațiunea, ea fiind concepută nu pentru a fi aplicată unui număr nedeterminat de cazuri concrete, în funcție de încadrarea lor în ipoteza normei, ci, de plano, într-un singur caz prestabilit fără echivoc", susține președintele Iohannis în cererea de reexaminare.

El subliniază că o reglementare în scopul cinstirii memoriei și în semn de gratitudine pentru cei care au contribuit la afirmarea identității și a drepturilor naționale poate fi însă adoptată de către Parlament, însă aceasta impune o abordare diferită sub aspect tehnic-legislativ, care să aibă în vedere însă rolul Legislativului în ansamblul autorităților publice, dar și locul legii, ca act al Parlamentului, în sistemul juridic român.

Pe 25 februarie, plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege pentru conferirea titlului onorific de martir și erou al națiunii române lui Avram Iancu, act normativ inițiat de fostul președinte al Senatului Crin Antonescu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro