Iohannis, la plecarea spre Paris: Vom discuta despre relațiile româno-franceze, combaterea terorismului și Ucraina

Iohannis, la plecarea spre Paris: Vom discuta despre relațiile româno-franceze, combaterea terorismului și Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, înainte de a pleca în vizită oficială în Franța, că va discuta cu liderii de la Paris despre relațiile româno-franceze, dar și teme de actualitate precum combatarea terorismului sau situația din Ucraina.

Iohannis a precizat că este o vizită pe care o efectuează la invitația președintelui Francois Hollande.

"Vreau să subliniez, prin această vizită, importanța pe care țara noastră o acordă consolidării parteneriatului strategic cu Franța, un membru foarte important al Uniunii Europene cu care avem relații bilaterale foarte bune", a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a declarat că va avea, la Palatul Elysee, un "dejun de lucru" cu președintele Hollande, premierul Manuel Valls, ministrul de Externe și ministrul Economiei din Franța. De asemenea, el a adăugat că va avea întrevederi cu președintele Senatului francez, dar și cu președintele Adunării Naționale.

"Avem relații româno-franceze care depășesc cadrul unui parteneriat simplu, chiar al unui parteneriat strategic. Avem în domeniul culturii, educației, cercetării, relații multiple foarte bune. Francofonia, de asemenea, constituie o zonă de parteneriat foarte importantă. Vom discuta toate aceste lucruri, chestiuni legate de Uniunea Europeană și, desigur, chestiuni de actualitate, cum ar fi combaterea terorismului și situația din Ucraina", a afirmat Iohannis.

Acesta a arătat că o prioritate a mandatului său este "substanțierea" relațiilor cu statele cu care România are parteneriate strategice încheiate sau relații privilegiate și consolidate.

"Acestea toate trebuie redinamizate și, foarte important, trebuie să arătăm că România ce spune, aia și face", a adăugat Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a anunțat că, joi, va participa, la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European.

"Este prima mea participare la un Consiliu European. Pe agenda de lucru, sunt teme de actualitate. Două sunt anunțate. Este vorba de lupta împotriva terorismului și consolidarea Uniunii Economice și Monetare. Cu siguranță, vor fi discutate situația din Ucraina și, în acest text, relația Uniunii Europene cu Federația Rusă. Toate aceste lucruri vin să pregătească evoluțiile din această primăvară și trebuie spus că procesul de consolidare a Uniunii Economice și Monetare este unul de importanță deosebită nu numai pentru țările care sunt membre în zona euro, ci și pentru celelalte țări din Uniune. România se pregătește, oricum, să devină membră în zona euro. Aceste chestiuni au o importanță deosebită și pentru țara noastră", a susținut șeful statului.

Totodată, Klaus Iohannis va participa, la Bruxelles, și la summitul PPE.

Din delegația care îl însoțește pe președintele Klaus Iohannis în deplasarea externă fac parte consilierii prezidențiali Cosmin Marinescu, Andrei Muraru, George Scutaru, Leonard Orban, Simina Tănăsescu, Dan Mihalache, precum și purtătorul de cuvânt al președintelui, Tatiana Niculescu Bran și consilierul personal al șefului statului, Mihai-Răzvan Ungureanu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria