Iohannis: Stabilitatea politică și macroeconomică a României, argumente puternice pentru a deveni un hub al investițiilor americane în regiune

Iohannis: Stabilitatea politică și macroeconomică a României, argumente puternice pentru a deveni un hub al investițiilor americane în regiune

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că stabilitatea politică și macroeconomică a României, pe fundalul tulburărilor din vecinătatea sa, constituie argumente puternice pentru ca țara noastră să devină un hub al investițiilor americane în regiune.

"Stabilitatea politică și macroeconomică a României, pe fundalul tulburărilor din vecinătatea sa, constituie argumente puternice pentru a deveni un hub al investițiilor americane în regiune. Dincolo de dimensiunea pieței românești, economia românească are de oferit multe oportunități de afaceri. Domenii precum energia, infrastructura strategică, IT-ul ar trebui să fie prezente pe o listă scurtă de arii prioritate, orice avans în acest sens va veni în întâmpinarea așteptărilor cetățenilor și va contribui la crearea de noi locuri de muncă și, evident, la creșterea bunăstării", a spus Iohannis la Forumul "Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite — România".

El a precizat că Parteneriatul strategic cu SUA reprezintă un reper fundamental al politicii externe a României și va continua să ocupe același loc privilegiat în arhitectura politicii noastre externe, alături de apartenența la NATO și UE.

"Parteneriatul încununează o relație bilaterală bogată, care s-a născut oficial la 14 iunie 1880. Atunci s-au pus bazele amplificării raporturilor dintre statele noastre și apropierea acestora în decursul ultimului secol. Pe acest drum am avut întotdeauna în comunitatea românească din SUA o ancoră sigură și puternică", a afirmat șeful statului.

Iohannis a punctat că amplificarea Parteneriatului strategic cu SUA reprezintă o prioritate majoră pentru politica externă și de securitate a României, fiind necesar sprijinul ferm al clasei politice și al cetățenilor săi.

"Mai mult, relația privilegiată între SUA și România este o garanție solidă pentru stabilitatea întregii regiuni, în mod deosebit acum în contextul politic marcat de provocări majore în vecinătatea estică și cea globală", a menționat șeful statului.

El a indicat că România dorește ca dialogul politic și colaborarea cu SUA să continue și să se diversifice în toate domeniile de cooperare.

"Dimensiunea politico-militară și de securitate este și va rămâne prin prisma consolidării prezenței americane în România și Marea Neagră componenta cea mai vizibilă, cea mai dinamică a Parteneriatului strategic. Operaționalizarea sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu va încununa munca și dedicația comună și va reprezenta o contribuție româno-americană extrem de valoroasă la securitatea transatlantică. România va continua să fie același partener solid și de încredere al SUA în misiuni internaționale, inclusiv cele sub egida NATO", a declarat Iohannis.

Șeful statului a arătat că investițiile americane în România reprezintă și un instrument de modernizare economică.

"Cooperarea bilaterală în plan economic și în relație directă cu aceasta, în domeniile educației, cercetării științifice, inovării, este esențială nu doar pentru stimularea și modernizarea României, ci și pentru oamenii de afaceri americani interesați de potențialul deosebit al țării noastre. Considerăm că trebuie să depunem eforturi și să avem aceeași ambiție pentru a atinge și în relațiile comerciale și în domeniul investițiilor americane în România același nivel de colaborare ca în domeniul politico-militar. Investițiile americane nu reprezintă doar o sursă de finanțare, ci și un instrument de modernizare economică prin transferul tehnologic și dezvoltarea resurselor umane", a declarat Iohannis. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale