Judecătorul Anton le-a promis unor afaceriști italieni intervenții la Filat și oficiali guvernamentali moldoveni (surse)

Judecătorul Anton le-a promis unor afaceriști italieni intervenții la Filat și oficiali guvernamentali moldoveni (surse)

Judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iași, audiat miercuri de procurorii DNA într-un dosar de corupție, le-a promis unor oameni de afaceri italieni că va interveni pe lângă membri ai Guvernului Republicii Moldova și pe lângă fostul premier Vlad Filat pentru a obține autorizațiile necesare desfășurării de activități bancare, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Dan Anton și concubina sa, Marina Moglan, care are dublă cetățenie, română și moldovenească, ar fi avut în anul 2014 primele discuții cu cei doi oameni de afaceri italieni stabiliți la Botoșani, care doreau facilitarea derulării de activități financiar-bancare pe piața din Republica Moldova. Discuțiile ar fi continuat până în august 2015, când unul dintre afaceriști i-ar fi promis magistratului o sumă importantă de bani și un post de director de bancă la Chișinău pentru concubina lui.

Conform surselor judiciare, oferta a fost acceptată de Dan Anton, care s-a angajat că va interveni atât pe lângă fostul premier Filat, la momentul respectiv deputat în Parlamentul Republicii Moldova, precum și pe lângă membri ai Guvernului de la Chișinău.

Dan Anton mai este suspectat, conform acelorași surse, că ar fi promis să intervină pe lângă doi colegi de-ai săi, judecători la Curtea de Apel Iași, pentru obținerea unei soluții favorabile într-un dosar penal în care un suspect cu dublă cetățenie, română și moldovenească, fusese condamnat de instanța de fond într-un dosar de contrabandă cu țigări. În schimbul promisiunii sale, magistratul ar fi beneficiat, din partea unor apropiați ai inculpatului, de plata unor servicii hoteliere și de transport pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe lângă faptele de trafic de influență, Dan Anton este suspectat și de comiterea infracțiunilor de violare a vieții private, instigare la abuz în serviciu și dare de mită, săvârșite contra intereselor fostului soț al concubinei. Printre altele, magistratul ar fi determinat un polițist de frontieră să-și încalce atribuțiile de serviciu și să-i permită Marinei Moglan să treacă din Republica Moldova în România cu cei doi copii minori, deși nu avea acordul scris al tatălui acestora.

Judecătorul Dan Anton a fost escortat miercuri seară la sediul DNA din București, pentru audieri.

Procurorii DNA au efectuat în cursul zilei percheziții în 10 locații situate în județele Iași și Suceava, într-un dosar privind fapte de corupție și contra libertății persoanei, comise în perioada 2014 — 2015.

"Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție și a unor infracțiuni contra libertății persoanei, comise în perioada 2014 — 2015. În cursul zilei de 21 octombrie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 10 locații situate în județele Iași și Suceava, reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale", se arată într-un comunicat al DNA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...