Judecătorul Mircea Aron, noul președinte al CSM

Judecătorul Mircea Aron, noul președinte al CSM

Judecătorul Mircea Aron a fost ales, miercuri, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Actualul șef al CSM, Marius Tudose, a anunțat că Mircea Aron a fost ales în funcția de președinte cu "o majoritate zdrobitoare".

Judecătorul Mircea Aron este reprezentantul ales din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție în Consiliul Superior al Magistraturii.

El și-a prezentat în fața Plenului CSM proiectul managerial cu obiectivele și prioritățile din mandatul său, precum și viziunea sa pentru rezolvarea vulnerabilităților sistemului judiciar. De asemenea, el a răspuns întrebărilor adresate de către membrii CSM în legătură cu abordarea unor soluții pentru eficientizarea activității.

Judecătorul Mircea Aron a susținut, în proiectul de candidatură, că CSM trebuie să gestioneze în cele mai bune condiții de transparență și corectitudine procedurile privind numirea în funcții de conducere la ÎCCJ, PÎCCJ și DNA.

În opinia sa, o prioritate a CSM în 2016 ar trebui să fie sesizarea Parlamentului cu propunerile de modificare a legilor Justiției elaborate de Consiliu, în baza unei analize serioase a nevoilor sistemului și care au făcut obiectul consultărilor cu instanțele de judecată, cu ÎCCJ, MP, INM.

"Propunerile aprobate de plenul CSM sunt expresia preocupării pentru consolidarea independenței justiției, creșterea calității actului de justiție și îmbunătățirea organizării sistemului judiciar, în contextul profundei reforme a legislației înfăptuite prin adoptarea celor 4 coduri. (...) Plenul CSM a constatat că nevoile sistemului s-au modificat în cei 11 ani de la elaborarea și aplicarea legilor justiției", a precizat el.

Mircea Aron a mai arătat că o altă propunere punctuală care a stat în atenția membrilor Consiliului este aplicarea din 2017 a dispoziției art.136 din Legea 304/2004 potrivit căreia atribuțiile MJ referitoare la bugetul instanțelor să fie preluate de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Aron a subliniat necesitatea ca, printr-o comunicare mai intensă cu comisiile juridice ale Parlamentului, împreună cu MJ, să fie deblocate modificările articolelor din Codul de procedură penală și Codul penal, determinate de deciziile de neconstituționalitate ale CCR.

"Nu este rezonabil ca acte de importanța Codurilor, destinate publicului larg, să poarte ani în șir, în dreptul a numeroase articole, mențiunea de 'neconstituțional' ", a apreciat Aron.

Potrivit acestuia, o componentă importantă a activității CSM va rămâne cooperarea cu Comisia Europeană în cadrul MCV, el subliniind că ar fi nevoie de o coordonare mai strânsă și un mesaj unitar cu MJ, ÎCCJ și MP în comunicarea cu oficialii europeni, astfel încât informarea să nu fie distorsionată.

CSM are în componență 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor și validați de Senat, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept — ministrul Justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Consiliul este condus de un președinte, ajutat de un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Președintele și vicepreședintele CSM sunt desemnați dintre cei 14 membri aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale