Kiss Alexandru, sub control judiciar; Tribunalul a respins solicitarea DNA de arestare preventivă

Kiss Alexandru, sub control judiciar; Tribunalul a respins solicitarea DNA de arestare preventivă

Magistrații Tribunalului Bihor au hotărât, miercuri, ca vicepreședintele Consiliului Județean, Kiss Alexandru, lider al organizației județene a UDMR, să fie cercetat sub control judiciar, respingând cererea de arest preventiv depusă de procurorii DNA.

Aceeași decizie a fost luată și cu privire la cealaltă persoană reținută de procurorii DNA în acest caz, omul de afaceri Beneamin Rus, pentru care de asemenea se solicitase arestul preventiv.

Decizia Tribunalului Bihor nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel.

Kiss Alexandru a și lipsit de la pronunțarea deciziei Tribunalului, în sală fiind prezenți avocatul său, precum și celălalt suspect, Beneamin Rus.

Avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul lui Kiss Alexandru, a declarat, pentru AGERPRES, că magistrații Tribunalului i-au interzis clientului său exercitarea oricărei funcții publice.

'S-a interzis exercitarea oricărei funcții publice. Altceva, să nu ia legătura cu martorii, cu inculpații și altele, aspecte pe care le vom primi în seara asta... A fost o propunere neîntemeiată și o soluție teoretic normală, anormală oarecum vremurilor pe care le trăim în care regula, din păcate, a devenit arestarea. Dar nu poți totuși să vii după 13 ani, opt ani, 12 ani și dintr-o dată să consideri că persoana a devenit un om periculos', a declarat avocatul.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Alexandru Kiss, și omul de afaceri Beneamin Rus au fost duși, miercuri dimineață, la Tribunalul Bihor, unde s-a judecat, de la ora 9, cererea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA. Mandatul de reținere a celor doi a expirat în jurul orei 15,00, când ei au plecat spre domiciliile personale.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Oradea au dispus marți punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a vicepreședintelui CJ Bihor, Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, și a omului de afaceri Beneamin Rus, administrator al grupului de societăți Selina Oradea.

Potrivit comunicatului DNA, inculpaților Kiss Alexandru-Iosif-Francisc și Rus Beneamin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, urmând a fi prezentați la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Kiss Alexandru este cercetat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, în formă continuată (patru infracțiuni), abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, luare de mită și trafic de influență, în formă continuată.

Beneamin Rus este cercetat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, în formă continuată (două infracțiuni) și instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În ordonanțele de reținere se arată că, în perioada octombrie 2003 — mai 2008, Kiss Alexandru, în funcție de președinte al CJ Bihor, împreună cu Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo, Roatiș Gheorghe Ioan, Rus Beneamin și cu suspectul Mudura Alexandru (decedat între timp, n.r.) au conceput, succesiv, mecanisme complexe prin intermediul cărora membrii grupurilor au obținut foloase necuvenite în valoare totală de 4.312.847 euro.

În perioada octombrie 2003 — mai 2004, inculpații Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos Laszlo și Rus Beneamin împreună cu suspectul Mudura Alexandru au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (SELINA S.R.L. Oradea și TRAMECO S.A. Oradea) și Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 100.000 euro, potrivit procurorilor.

De asemenea, în perioada noiembrie 2005 — iulie 2006, inculpații Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo și Rus Beneamin au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți din România (SELINA S.R.L. Oradea și TRAMECO S.A. Oradea) și SUA (WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de aproximativ 702.375 euro, se mai arăta în ordonanța de reținere. AGERPRES 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

2 Secretul Mykonosului, dezvăluit de Ramona Olaru! Ce fac „fetițele” noastre cu miliardarii

3 Scandal sexual în handbalul românesc

4 De citit!

5 Așa o fi?