Kovesi: E greu de explicat de ce, în ciuda anchetelor, continuă cazurile de corupție în care sunt implicați primari (Reuters)

Kovesi: E greu de explicat de ce, în ciuda anchetelor, continuă cazurile de corupție în care sunt implicați primari (Reuters)

Șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, afirmă, într-o declarație pentru Reuters, că nu se observă o reducere a numărului cazurilor de corupție în care sunt implicați primari de mari orașe și președinți de consilii județene și că este 'destul de greu de explicat de ce, în ciuda anchetelor, această situație continuă".

"Până acum nu am observat o diminuare a cazurilor de corupție în care sunt implicați primari de mari orașe și președinți de consilii județene", a declarat ea pentru Reuters. "Este destul de greu de explicat de ce, în ciuda anchetelor, această situație continuă", a adăugat șefa DNA. "O explicație posibilă ar putea fi anvergura fondurilor publice gestionate de cei care iau decizii în administrațiile locale", a mai spus Kovesi, citată joi de Reuters.

Sorin Oprescu, fost candidat la președinție și care a câștigat două mandate de primar al Bucureștiului, anchetat acum pentru că ar fi luat mită, este cel mai recent 'nume greu' prins în campania anticorupție tot mai accelerată din România, care ar putea debloca creșterea economică și atât de necesara modernizare a orașelor, se arată într-o analiză pe această temă publicată joi de agenția Reuters.

Procurorii au deschis anchete împotriva unora dintre cei mai puternici și bine conectați oameni din România, unde corupția descurajează investitorii, iar evaziunea fiscală și mita secătuiesc finanțele publice, adaugă sursa citată.

Trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta pentru fals în înscrisuri și spălare de bani s-a aflat în centrul atenției media în luna septembrie. Dar zeci de primari de toate culorile politice au fost de asemenea trimiși în judecată, de la Constanța, port la Marea Neagră, la Sighetul Marmației, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Primarii sunt puternici în România: din 2004, doi dintre ei au fost aleși în funcția de președinte al țării, reamintește Reuters.

Influența primarilor provine de asemenea din fondurile publice pe care le controlează — Primăria Bucureștiului și cele șase primării de sector au un buget anual de aproape 2 miliarde de euro — și din faptul că lucrează într-o administrație publică extrem de politizată.

Pentru partidele politice, primarii sunt esențiali în obținerea de voturi pentru parlamentari oferind mici cadouri alegătorilor, precizează Reuters. Potrivit șefei DNA, există dovezi că oficiali locali oferă mită în bani partidelor.

Românii au de asemenea tendința de a avea o mai mare încredere în primari decât în guvernul central, iar un sondaj IRES arată că peste jumătate dintre bucureșteni ar vota din nou pentru Oprescu dacă va fi găsit nevinovat, subliniază Reuters.

"Corupția are cu siguranță un impact asupra investițiilor străine, deopotrivă la nivel național și local, și contribuie la subdezvoltare", a afirmat Miha Hribernik, analist pentru Europa în cadrul companiei de analiză a riscurilor Verisk Maplecroft.

Mulți șefi de administrații locale "pot descuraja investitorii prin faptul că cer mită sau că favorizează firmele locale în licitațiile publice", a mai spus Hribernik, citat de Reuters. "În acest sens, corupția la nivel local și cea la nivel național sunt puternic legate, iar eforturile de a o eradica pe una va ajuta direct la eliminarea celeilalte", a adăugat el.

Începând din 2013, procurorii au trimis în judecată 92 de primari, 24 de viceprimari, 22 de președinți de consilii județene și zeci de alți oficiali locali, anchetele relevând o corupție în masă în unele dintre cele mai mari orașe din România, mai reamintește Reuters. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

2 Alexandra Stan, din nou aproape goală

3 Duelul eclerurilor. Jamila pierde și a doua fază a procesului cu Laura Laurențiu

4 Frații Tate, „judecați” de CTP: Este o batjocură cruntă pentru România faptul că acești inși au venit aici cu mâna-n chiloți și au ajuns milionari în …

5 Ce se întâmplă? / Epurarea bruscă a armatei Ungariei