Liderul mișcării extremiste "64 de comitate" a fost REȚINUT

Liderul mișcării extremiste "64 de comitate" a fost REȚINUT

Liderul gruparii extremiste "64 de comitate" a fost retinut, miercuri dimineata, dupa ce a fost audiat toata noaptea trecuta de procurorii DIICOT, transmite Digi24. Anchetatorii au facut marti perchezitii in Targu Secuiesc acasa la Szocs Zoltan, presedintele "Miscarii de Tineret 64 de Comitate" din Transilvania. Procurorii au ridicat mai multe carti scrise de Wass Albert, declarat criminal de razboi si condamnat la moarte in 1946.

Szocs este urmarit penal dupa ce i-ar fi instigat pe membrii organizatiei sa confectioneze dispozitive explozive, unul dintre acestea urmand sa fie detonat in judetul Covasna, de Ziua Nationala a Romaniei.

Zoltan Szocs nu a putut fi audiat, pana acum, pentru ca plecase din tara inca din luna octombrie. Din strainatate ar fi incercat sa ia legatura cu membrii organizatiei in momentul in care a aflat ca atentatul a fost dejucat, pentru a le cere acestora sa ascunda adevarul.

"Suspectul S. Z. a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei inculpatului Beke Istvan Attila si a celorlalti participanti la sedinta din data de 10.10.2015 in vederea adoptarii unei pozitii publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestarii inculpatului Beke Istvan Attila", arata un comunicat al DIICOT.

In acest caz, procurorii DIICOT l-au retinut, pe 1 decembrie, pe Beke Istvan Attila, membru marcant al extensiei in Romania a structurii nationalist-extremiste "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria. El ar fi intentionat sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmarea sa il detoneze in public, la Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie.

Anchetatorii au gasit la perchezitiile facute in imobilul folosit de Beke Istvan Attila sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau actionarea de la distanta, doua dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar si un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria