LISTA candidaţilor la alegerile pentru Comisia de Etică a TVR

LISTA candidaţilor la alegerile pentru Comisia de Etică a TVR

Horia Gruşcă, Marian Voicu, Gabriela Avram, Răzvan Butaru, Bogdan Tomulică şi Marian Voicu se numără printre cei 12 candidaţi validaţi la alegerile pentru desemnarea membrilor Comisiei de Etică şi Arbitraj (CEA) din Societatea Română de Televiziune (SRTv).

Surse din TVR au declarat, pentru MEDIAFAX, că Biroul Electoral Central din Televiziunea Română a validat lista candidaţilor pentru alegerea membrilor Comisiei de Etică şi Arbitraj.

Candidaţii sunt următorii (în ordine alfabetică): Gabriela Avram, Dumitru Bădiţa, Răzvan Butaru, Horia Gruşcă, Adrian Ionescu, Ioana Mureşan, Valentin Popa , Sorin Rada, Bogdan Tomulică, Maria Ţilică, Luminiţa Velciu şi Marian Voicu.

Televiziunea Română organizează, începând din 26 februarie şi până pe 7 martie, alegeri pentru desemnarea membrilor Comisiei de Etică şi Arbitraj, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, pe 25 februarie, de reprezentanţii TVR.

Legea 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Televiziune (SRTv) prevede existenţa unei "instanţe interne de arbitraj", care are ca scop "soluţionarea divergenţelor privitoare la aplicarea statutului". Totodată, Statutul Ziaristului din SRTv prevede constituirea Comisiei de Etică şi Arbitraj a TVR, care este "garant al respectării şi aplicării acestui Statut".

Conform capitolului II, articolul 1 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Comisiei de Etică şi Arbitraj din SRTv, comisia este formată din şapte membri, dintre care un reprezentant al Consiliului de Administraţie, un reprezentant al preşedintelui-director general şi cinci reprezentanţi propuşi de plenul ziariştilor din televiziunea publică şi validaţi de Consiliul de Administraţie.

Comitetul Director al SRTv a adoptat pe 25 februarie Regulamentul de organizare şi desfăşurare a alegerilor, conform căruia "poate candida orice persoană, salariată a SRTv sau nu, pe baza unei solicitări adresate Biroului Electoral Bucureşti (din SRTv, n.r.) sau la Birourile Electorale Teritoriale (pentru studiourile teritoriale), însoţită de o scrisoare de motivaţie, un Curriculum Vitae detaliat".

Biroul Electoral Central (Bucureşti) îşi desfăşoară activitatea la sediul SRTv, iar candidaturile au fost depuse personal, în perioada 26 februarie - 2 martie.

Campania electorală se desfăşoară începând din 3 martie, ora 8.00, până la data de 5 martie, ora 18.00.

Votarea se va desfăşura vineri, 6 martie, între orele 8.00 - 18.00, la sediul central al SRTv şi la studiourile teritoriale.

Candidaţii clasaţi pe primele zece locuri, în ordinea numărului de voturi obţinute, vor fi propuşi spre validare Consiliului de Administraţie al SRTv, după cum urmează: primii cinci clasaţi, în ordinea numărului de voturi obţinute în cadrul scrutinului - pentru calitatea de membru titular în Comisia de Etică şi Arbitraj a SRTv; următorii cinci clasaţi, tot în ordinea numărului de voturi obţinute - pentru calitatea de membru supleant.

Pe 6 martie, după ora 18.00, vor fi numărate voturile şi vor fi stabiliţi câştigătorii. Ulterior, vor fi afişate rezultatele.

A doua zi, pe 7 martie, între orele 8.00 - 12.00, vor putea fi depuse contestaţiile, iar până la ora 14.00 acestea vor trebui să fie soluţionate şi să se afişeze rezultatele finale.

Organizarea alegerilor vine în contextul în care mandatul foştilor membri ai Comisiei de Etică şi Arbitraj s-a încheiat.

Din Comisia de Etică şi Arbitraj au făcut parte: Horia Gruşcă (preşedinte), Gabriela Avram, Gabriel Geamănu, Sorin Hobana, Ioana Mureşan, Bogdan Tomulică şi Ruxandra Ţuchel (membri).

Potrivit site-ului TVR, Comisia de Etică şi Arbitraj, având în subordine Serviciul Ombudsman, funcţionează ca o structură independentă în TVR, cu un rol consultativ, ce supraveghează respectarea şi aplicarea Statutului ziaristului din TVR.

Abaterile de la Statutul ziaristului din TVR fac obiectul rapoartelor, recomandărilor şi memoriilor Comisiei de Etică şi Arbitraj, care le înaintează Comitetului Director, Consiliului de Administraţie sau preşedintelui-director general. Abaterile pot face obiectul unor sancţiuni administrative, conform Regulamentului de organizare şi funcţionare al TVR.

Printre cele mai importante cazuri abordate de foştii membri ai Comisiei de Etică şi Arbitraj s-a numărat cel al unui comentariu făcut de actualul preşedinte-director general al SRTv, Stelian Tănase, pe blogul personal.

Astfel, Comisia de Etică a SRTv, care s-a autosesizat în cazul acestui comentariu făcut pe blogul personal de Stelian Tănase, potrivit căruia Victor Ponta este votat de babe şi beţivi, a spus în luna decembrie că şeful TVR a încălcat Codul de conduită şi Reglementările privind blogurile din Televiziunea Română.

De asemenea, tot în luna decembrie, Comisia de Etică a TVR a stabilit că prezenţa lui Victor Ponta la emisiunea "Viaţa satului" din 26 octombrie a fost în litera reglementărilor, însă oportunitatea invitării sale este discutabilă, într-o perioadă sensibilă, cum este cea electorală.

Pe de altă parte, în luna noiembrie, Comisia de Etică şi Arbitraj s-a autosesizat şi a analizat modul în care au fost reflectate protestele din 14 noiembrie în emisiunile de ştiri ale TVR. Mai multe proteste au avut loc pe 14 noiembrie, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, în care manifestanţii au solicitat, printre altele, fluidizarea procesului de vot în diaspora, în timpul alegerilor prezidenţiale.

După ce a analizat acest subiect, Comisia de Etică şi Arbitraj a spus că informaţiile despre proteste ar fi trebuit difuzate şi în Jurnalul TVR 1, de la ora 20.00, în acord cu obligaţiile eticii jurnalistice.

Un alt caz analizat de Comisia de Etică a fost cel al jurnalistei Monica Ghiurco. Astfel, în luna septembrie, Comisia de Etică a spus că jurnalista Monica Ghiurco a participat la o emisiune de la Antena 3 fără a avea acordul prealabil al Comitetului Director sau al preşedintelui-director general, fapt care reprezintă o posibilă abatere disciplinară, însă nu şi una de natură deontologică.

Comisia a analizat şi un alt caz care a vizat-o pe Monica Ghiurco. Astfel, Comisia a analizat sesizarea Monicăi Ghiurco, jurnalist senior în cadrul Direcţiei Ştiri, care a considerat că decizia lui Stelian Tănase, din 7 februarie, de a întrerupe difuzarea pe canalul TVR Moldova a unui episod din "Moştenirea clandestină" reprezintă un "act de cenzură". Comisia de Etică şi Arbitraj a consideră că decizia directorului general interimar Stelian Tănase de a întrerupe difuzarea documentarului "Moştenirea clandestină" a fost una excesivă, hazardată şi, prin scandalul creat, dăunătoare imaginii SRTv.

De asemenea, anul trecut, Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR a analizat în şedinţele din 19, 20 şi 21 mai subiectul nedifuzării pe TVR 3 a interviului cu preşedintele Traian Băsescu , realizat de Brînduşa Armanca pe 11 mai şi difuzat pe TVR Timişoara pe 13 mai, de la ora 22.00. Comisia de Etică şi a decis ulterior că nedifuzarea pe TVR 3 a interviului cu Traian Băsescu realizat de jurnalista Brînduşa Armanca nu poate fi interpretată drept un act de cenzură, însă comisia a remarcat numeroasele contradicţii semnalate între declaraţiile celor audiaţi în acest caz.

În toate aceste cazuri, Comisia de Etică şi Arbitraj (CEA) a făcut recomandări pe care le-a înaintat Comitetului Director (CD), Consiliului de Administraţie (CA) al SRTv sau preşedintelui-director general al TVR, Stelian Tănase, însă în mod public CD, CA şi Tănase nu au avut o reacţie ca urmare a recomandărilor făcute de CEA.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...